avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare somaj

Conform Legii 76/2002 art. 19 ``In sistemul asigurarilor de somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii...``
In ce consta asigurarea? Functioneaza ca o asigurare de sanatate, viata, auto obligatorii etc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:05, 12 August 2015
asigurarea CAS
Este vorba despre sistemul asigurarilor de somaj .

Art.19 din Legea 76/2002
In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

a)persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b)functionarii publici si alte persoane care desfasoara activitati pe baza actului de numire;
c)persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
e)persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator;
f)alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e), in conditiile in care pentru aceste persoane asupra veniturilor respective exista obligatia, potrivit legii, de plata a contributiei de asigurari pentru somaj.

In acest caz, persoanele mentionate mai sus din momentul in care incep sa isi desfasoare activitatea in baza rapoartelor jurice, dupa cazul fiecarei categorii mentionate mai sus, sunt asigurate in sistemul asigurarilor de somaj fara a mai incheia contracte de asigurare cu AJOFM-ul.
1. Adica acelor persoane enumerate la art. 19 din Legea 76/2002 li se retine si plateste contributia la somaj prin efectul legii (adica nu ramane la alegerea persoanei).

2. La fel se procedeaza si in cazul contributiilor pentru pensie si sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare somaj anacami2 anacami2 Este obligatoriu sa ai contract de asigurare pentru somaj?Cum se incheie? Nu se ia in calcul ca platesti contributia la somaj? (vezi toată discuția)
Somaj DRAGO64 DRAGO64 conform prezentelor legi, nu poti primi in demnizatie de somaj daca ai si alte venituri, din orice sursa, ca nu se face o diferentiere. atunci de ce se mai ... (vezi toată discuția)
Recuperare contributie la bugetul de asigurari ptr somaj maria petrache maria petrache Cum si de unde poate fi recuperata suma retinuta la bugetul asig ptr somaj, in conditiile in care in perioada 2003-2010 aveam calitatea de pensionar, dar am ... (vezi toată discuția)