avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... recuperare contributie la bugetul de asigurari ptr ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

recuperare contributie la bugetul de asigurari ptr somaj

Cum si de unde poate fi recuperata suma retinuta la bugetul asig ptr somaj, in conditiile in care in perioada 2003-2010 aveam calitatea de pensionar, dar am lucrat cu contract ca functionar public?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:20, 11 Februarie 2010
Cum sa recuperati suma?Acea contributie era obligatorie si se face la pensie o recalculare in functie de contributiile platite in timp ce erati angajata.

Ma scuzati, am citit repede si am crezut ca va referiti la contributia pentru Casa de pensii.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Crissa C, Consilier juridic
Va multumesc ptr raspuns, dar repet aveam calitatea de pensionar, ori pensionarii nu pot fii someri! Se platesc celelalte contributii, dar somaj nu! Legea 76/2002 privind asigurarile pt somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 18 si art 19.
Doamna, ce vreti dvs. sa recuperati? Din pensie nu se retin decat impozitul si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate.

Ceea ce vi s-a retinut din veniturile incasate ca functionar public este o alta poveste. In niciun caz nu se cumuleaza pensia cu aceste venituri ca apoi sa se faca retinerile si sa se plateasca toate contributiile obligatorii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 19. - În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
2. Pentru salariatii care cumuleaza pensia cu salariul nu se retine contributia pentru asigurarile de somaj.
3. Daca vi s-a retinut aceasta contributie mergeti la angajator si cereti sa vi se restituie. Acesta o poate face prin diminuarea contributiei de somaj datorata ANOFM.
Aici mai intervine un aspect si anume, angajatul comunica angajatorului decizia de pensionare si din acel moment angajatul in cauza are statut de pensionar cumul de functii si tot din acel moment al schimbarii statutului nu se calculeaza contributia la somaj pentru venitul realizat.

Alte discuții în legătură

Asigurare somaj ceaunica ceaunica Conform Legii 76/2002 art. 19 ``In sistemul asigurarilor de somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii...`` In ce consta asigurarea? Functioneaza ca ... (vezi toată discuția)
Plata contributii salariat pensionar isobelbella isobelbella ce contributii nu mai plateste un salariat pensionat pentru limita de varsta? (vezi toată discuția)
Pensionar angajat elena milos elena milos Buna ziua Va rog frumos sa-mi spune-ti daca unui salariat ( are CIM cu norma intreaga) care are calitatea si de pensionar trebuie sa i sa retina si ... (vezi toată discuția)