avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Utilitati trase ilegal pe teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Utilitati trase ilegal pe teren

buna ziua,

detin un teren parte dintr-un lot mai lung de 5 parcele. terenul meu este primul avand acces atat la sosea cat si la drumul de servitute.

mentionez ca, dupa ce am cumparat lotul, am constatat, conform schitei de cadastru, ca terenul se intinde inclusiv in asfalt pe o latime de aproximativ 50cm (primaria a intrat cu asfaltatul pe proprietate)

acum cateva luni au inceput sa apara cutii de utilitati (curent) pe proprietate - exact langa bordura, pe teren. aceste cutii deja se intind pe o suprafata de 3m si imi blocheaza viitoare cale de acces in curte, la sosea (nu drum de servitute).

am delimitat in prima faza terenul prin tarusi metalici cu ciment conform limitelor cadastrului. ulterior am gasit o parte din tarusi scosi din pamant de catre compania de gaze instaland o cutie de vis-a-vis pentru a putea racorda vecinii la gaze. astfel, am facut o reclamatie subcontractantului si companiei de gaze.

subcontractantul a sistat temporar lucrarea explicand telefonic ca i s-a dat acordul de o "asa-zisa" ruda a mea.

a trecut 1 luna de la reclamatie timp in care am primit diverse presiuni din partea constructorilor sa retragem reclamatia iar noi am imprejmuit terenul cu plasa.

am primit si un raspuns din partea companiei de gaze: "Urmare mesajului adresat, va transmitem ca lucrarile din str.X, nr. 6, s-au executat in baza si cu respectarea prevederilor Autorizatiei de Construire emise de Unitatea Administrativ Teritoriala pe raza careia se afla strada mai sus amintita."


intrebarile mele sunt:
- plasarea cutiilor de utilitati este legala fara acordul meu?
- poate primaria sa dea autorizatie de constructie fara acordul meu?
- poate fi mutata cutia de gaze pe drumul de servitute la limita proprietatii?


Cel mai recent răspuns: Cristi.h , utilizator 08:59, 10 Aprilie 2024
Potrivit ANEXEI 2 a Legii 50/1991 prin definiţii care sunt date unor elemente care se regăsesc în legea 50-1991 este şi definiţia dată INSTALAŢIILOR AFERENTE CONSTRUCŢILOR şi care prevede că aceste instalaţii sunt în interiorul limitei de proprietate a imobilului pentru care a fost dată autorizaţia respectivă.
În concluzie , racordarea la utilităţi+ electrica, gaze, canalizare trebuie să se facă în interiorul proprietăţilor.Deoarece, respectivele utilităţi se întind în afara dreptului de proprietate al solicitanţilor, este necesară un ACORD AUTENTIC sau o convenţie încheiată cu terţul pe a cărui teren se vor extinde utilităţile.În lipsa acestui acord avizele date de soc. de gaze sau de electrica sunt nule. Autorizaţiile de construire trebuiesc eliberate pt. dreptul de proprietate dovedit +în lipsa acestei dovezi, dacă Primăria a dat o AC de extindere pe proprietatea terţului, acest fapt este unul ilicit şi se pot cere şi daune
Pe scurt, dacă terenul pe care s+au făcut săpăturile aparţine domeniului public , primăria poate permite amplasarea utilităţilor pe terenul ei. Dacă terenul vă aparţine , este necesar acordul d+voastră. Dacă este vorba despre un drum de acces cotă indiviză+aparţine mai multor propr. +este necesar acordul tuturor. Dacă primăria a intrat cu asfaltul pe proprietatea d+voastră şi a scos bornele de cadastru este f. grav+ este treabă penală+ distrugere borne cadastrale şi tulburare de posesie,
Prin urmare, solicitaţi în scris suspendarea AC+dacă există şi suspendarea lucrărilor până la lămurirea situaţiei juridice.
Revin- în caz contrar intervine OCUPAREA ABUZIVĂ A TERENULUI D-VOASTRĂ. motiv pentru care se poate introduce acţiune în răspundere delictuală.
Pe de altă parte, prin AC primăria nu putea elibera această autorizaţie ]n lipsa unui titlu- art. 26 lit. i al L.50/1991, fiind posibilă tragere la răspundere a Primăriei. Cu atât mai mult, se poate aplica Ordonanţa 456-2014, pt. o eventuală plângere la PREFECT.
multumim frumos pentru raspuns si implicare.
Bună dimineața, am si eu o întrebare va rog! Pe terenul meu este un canal,un șanț pe care vine apa de pe drum,și unde mai dau drumul oameni la canalizare,am cerut primărie sa pună tuburi și sa astupe șanțul ca să pot folosi terenul meu,sa plantez niste pomi,I caz contrar voi pune paman și voi astupa șanțul sa nu mai treacă apa pe terenul meu. Cum pot proceda legal în situația asta? Mulțumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta bransament gaze - solicitare acorduri suplimentare fata de cel al investitorului initial dante1980 dante1980 In 2011 am cumparat in teren pozitionat la capatul unui drum de servitute care deserveste primele 2 loturi pe care proprietarii le.au lasat de izbeliste,pe ... (vezi toată discuția)
Cine este proprietarul unui teren nationalizat? KolfLeading KolfLeading Pentru obtinerea autorizatiei de constructie, primaria imi cere (prin Certificatul de Urbanism) un \\\\"Extras CF drum (domeniu public)\\\\". Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Cedare drum de servitute 20 proprietari cu cota parte George Gunes George Gunes Ce proceduri legale sunt prevazute pt a putea ceda un drum de servitute catre primarie, drum din care 20 de persoane au cota parte? E de actualitate conditia ... (vezi toată discuția)