avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza contabila - calculare grile salarizare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza contabila - calculare grile salarizare

Buna ziua , am o problema , mai exact sunt in situatia urmatoare :
In perioada anului 2007 am inceput un litigiu de munca ce a avut solutionare mai multe hotarari definitive si inrevocabile in care am castigat reintegrarea si drepturile salariale aferente de la desfacerea contractului de munca pana la reintegrarea efectiva , in anul 2008 societatea s-a vandut urmand sa execute hotararea societatea ce a cumparat , Societatea a refuzat sub diverse tertipuri , neintelegere dispozitiv , nu apare denumirea societatii , aceasta fiind schimbata ( doar denumirea de 3 ori ) ajungand la multe hotarari . Ultima a executat-o partial , mai exact a facut o reintegrare dupa suma de salarizare avuta in 2007 , calculata pana in ziua reintegrarii efective adica anul 2012 .In noul contract de munca ce l-am semnat in ziua reintegrarii dar cu data cumparariii societatii (2008) societatea a modificat formatul de contract . mai exact a trecut ca salar doar suma ce o aveam in contractul individual de munca in 2007 , desi formatul contractelor la tot restul angajatiilor fiind cu aducerea la cunostiinta a grilelor de salarizare pe linie de vechime . Problema mea este , aceste grile societatea le recunoaste in cadrul firmei dar de la data de 01.01.2013 nemai putand face ceva pentru a avea regim separat fiind vorba de o multinationala . Asa am aflat ce salar trebuia sa am in mod corect din anul 2008 . Desi am atatea dovezi privind in cadrul societatii grilele , am solicitat expertului judiciar numit sa ceara societatii sumele incasate de persoana ce a fost angajata dupa mine pe aceasi functie si multe alte acte pentru a se lamurii si a avea o baza de calcul privind calculele de salarizare ce as fi beneficiat in perioada 2008-2012 , expertul spune ca nu poate cere si considera document de calcul in litigiul prezent nici un alt document in care nu sunt numita personal , desi societatea nu ar fi recunoscut retroactiv grilele ca sa-mi dea mai multi bani , si nici nu aveam cum sa detin in nume propriu un act cu grilele de salarizare in aceasta perioada nefiind angata .....contractul cu 2008 este in urma reintegrarii . Va rog ajuta-ti cu urmatoarele raspunsuri :
1. care sunt materialele considerata prebe in expertize contabile
2. daca nu am fost angajata in 2008 sa beneficiez de un contract corect si societatea mia ascuns voit aceste sume , ce nu aveam de unde sa le stiu la momentul reintegrarii , calculand sumele datorate dupa salar 2007 , desi este atat in mass media declarat grilele de salarizare , in informari salariale privind trepte si bonificatii celor ce au ultima treapta de salarizare , dovada chiar aditionalul contract in 2013 , toate aceastea nu conteaza ? conteaza doar ca societatea mentioneaza experutilui ca acorda bonificatii prin " negociere " impusa , adica nu poate face negocierea si salarizarea desi perfect uniforma ani , functie , localitati , se face dupa erformante , performante ce in cazul meu erau clarificate pentru urmatorii trei ani in prima zi a urmatorului an desi eram de 2 luni reangajata si in scolarizare .
3. expertul poate cere contractul de munca si calcula drepturile salarizare dupa CIM a unei persoane ce a lucrat efectiv perioada 2008-2012 pe aceasi functie , in aceasi unitate ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:26, 15 August 2015
1. Documentele depuse la dosarul cauzei de catre partile in dosar, documente care au fost acceptate de catre instanta de judecata vor fi avute in vedere de catre expert pentru a raspunde in cadrul raportului de expertiza, la obiectivele fixate de catre instanta.
Este posibil ca obiectivele fixate pentru expertiza de catre instanta de judecata la propunerea partilor in proces sa nu fi avut in vedere anumite aspecte pe care le mentionati. Solicitarea obiectivelor pentru expertiza sunt de competenta avocatilor partilor in proces, care le formuleaza in scris si depun nota scrisa la dosarul cauzei.
2. Puteti solicita instantei sa aprobe depunerea de alte documente (pe care le nominalizati) de catre firma, cu conditia sa fiti convingator ca respectivele documente pot fi utile pentru expertiza.
3. Puteti solicita instantei sa aprobe depunerea la dosarul cauzei a CCM cu grilele de salarizare, fisele de post ale dvs. si ale persoanei care a lucrat pe post in lipsa dvs., iar expertul sa se pronunte asupra acestora, comparativ.
Sunt in stadiul executarii hotararii ...expertiza este pentru a determina suma datorata intre cele cuvenite si incasate , problema este ca reintegrarea a fost la data de 09.2012 si societatea actuala cumparand societatea cu care am avut litigiul la 01.2008 , pentru perioada 2008-2012 eu nu am fost angajata la inceputuri pentru a stii exact sumele , iar cand acestia mi-au facut CIM datat din 2008 cu semnare 09.2012 au trecut si calculat ca salar suma pe care o aveam in 2007 la inceputul litigiului , deci nu mi-au calculat corect , repunerea in drepturi inseamna sa mi se acorde toate drepturile ce as fi beneficiat din 2008 pana in 2012 daca nu aveam acest litigiu , adica si grile de salarizare aferente si alte bonificatii acordate prime sarbatori etc , acesta nu intelege doamna expert si nici nu cere documente societatii , ca normal ca baza de informare trebuia sa fie CCM al unitatii , decizii privind drepturi salarizare angajati si salarul primit pentru aceasi functie , acelasi loc de munca si perioada a persoanei ce a fost in locul meu perioada mentionata . Societatea se acunde sub pretextul datelor cu caracter personal , si faptul ca salariile pot fi diferite prin negociere si performante , si iar nu se intelege ca in baza CCM pana la sfarsitul anului 2011 drepturle erau egale in cazul acesta aceasi functie /loc de munca /vechime . Ce pot sa faca daca societatea nu va pune niciodata la dispozitie un document din care sa reiese grilele valabile din 2008 , ei recunoscand grilele dar din 2013(de cand nu aveau cum sa le mai ascunda lucrand efectiv ) si faptul ca experta nu stie ce sa ceara si eu tot la fel.Va rog ce pot cere sa demonstrez grilele .
Solicitati copia ccm valabil pentru perioada 2008 -2012, iar in caz de refuz expertul judiciar se poate adresa ITM-ului pentru a i se comunica o copie de pe acest document.
ITM-ul nu are obligatia de a pune la dispozitia expertului niciun fel de document (solicitat direct de acesta). Daca documentul este nominalizat intr-o hotararea a instantei de judecata si ITM primeste adresa oficiala de la tribunal, atunci depune obligatoriu documentul in copie autentificata de catre inspectorul sef, la dosarul cauzei sau il prezinta expertului, in original si in copie autentificata (daca expertul vine cu copie scrisa dupa hotararea instantei).
In mesajul meu anterior am comentat in ce conditii pot fi avute in vedere documente utile pentru expertiza. Recititi cu atentie ce am scris anterior.
Ce intelegeti prin, citez: "Sunt in stadiul executarii hotararii ... expertiza este pentru a determina suma datorata intre cele cuvenite si incasate ... " ? Dupa exprimarea dvs. eu inteleg ca s-a dat deja o hotarare judecatoreasca in cauza.
Daca citesc in continuare ultimul mesaj si mesajul initial inteleg ca expertiza este in derulare si expertul intocmeste raportul de expertiza. In al 2-lea caz, tot ceea ce am scris anterior este corect.
Dvs. nu puteti impune direct expertului ce documente sa aiba in vedere si nici ce documente sa solicite a-i fi puse la dispozitie. Numai prin intermediul instantei de judecata puteti cere acest lucru.
Puteti depune observatii scrise la raportul de expertiza, dupa depunerea raportului de expertiza la dosarul cauzei, observatii care trebuie acceptate de catre instanta de judecata. Expertul trebuie sa raspunda in scris la observatiile formulate de dvs., numai daca acestea sunt aprobate de catre instanta. Instanta va analiza concluziile raportului, observatiile dvs. la raport si raspunsurile expertului la observatiile formulate de dvs. si va decide.
Daca sunteti in stadiul executarii hotararii (judecatoresti ?!), expertul nu mai are nicio obligatie legala. Firma trebuie sa se conformeze intocmai celor mentionate in hotararea judecatoreasca, inclusiv sa tina cont de ceea ce sustineti dvs. daca acest lucru este mentionat expres in hotararea judecatoreasca, pentru a nu fi posibile interpretari.
Daca nu veti ajunge la o intelegere cu firma pentru executarea hotararii judecatoresti, asa cum sustineti dvs., in conditiile in care nu sunt mentiuni clare in hotararea judecatoreasa, puteti deschide o alta actiune judecatoreasca, de data aceasta impotriva firmei actuale. Pentru o noua expertiza care se va dispune de catre instanta, la solicitarea dvs.,daca se aproba o alta expertiza puteti solicita depunerea documentelor mentionate in primul meu mesaj si cere instantei sa fixeze ca obiective pentru aceasta expertiza toate aspectele pe care le sustineti.
Multumesc mult pentru ca ma ajutati . Expertiza este hotarata de Judecatoarie in baza inregistrarii dosarului de executare .

Alte discuții în legătură

Certificat grefa poate suspenda o expertiza contabila judiciara ? Roxana83 Roxana83 Buna ziua , problema este urmatoarea , am cerut executarera unei hotarari drepturi salariale , mai exact diferenta intre cele cuvenite si incasate , a urmat ... (vezi toată discuția)
Procedura contestatie executare Roxana83 Roxana83 Buna ziua , in procedura de executare silita , daca s-a dispus o contraexpertiza dar din nou societatea ofera raspunsuri evazive si discriminatorii privind ... (vezi toată discuția)
Expertiza in constructii loredana69 loredana69 expertul in constructii desemnat de instanta a stabilit ca valoarea unui apartament de trei camere este de aprox 20000euro desi acesta se vinde la pretul ... (vezi toată discuția)