avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Legea 448/2006 modificata prin Legea 193/2015 vs Codul ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Legea 448/2006 modificata prin Legea 193/2015 vs Codul fiscal

Legea nr. 448/2006,modificata prin Legea nr. 193/2015 vs Codul fiscal

Legea nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede:

1. La articolul 26, litera c) va avea următorul cuprins:

scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor”;

2. Articolul 28 va avea următorul cuprins:

” (1) Persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deţinut de fiecare din persoanele îndreptăţite potrivit prevederilor alin. (1).”

În vigoare de la 16.07.2015

Întrebarea mea este următoarea: cum se armonizează aceste prevederi cu dispoziţiile din Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind CODUL FISCAL?

Art.1 alin. (3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra
oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal;

Art. 284 alin.2 lit. c) taxa asupra mijloacelor de transport aferentă unui singur
autoturism tip hycomat sau a unui mototriciclu.

De la DGTIL se sustine ca pana nu se va modifica si Codul fiscal, Legea nu este operabila, ci Codul.
Cel mai recent răspuns: fiatlux , utilizator 04:21, 10 Septembrie 2016
Situatia actuala de contractii intre dispozitiile in vigoare se datoreaza profesionalismului alesilor care le redacteaza,le aliniaza la legislatia europeana dar omit sa dispuna ca modificarile sa fie general obligatorii,iar prevederile anterioare sa isi inceteze valabilitatea
Este o noua bataie de joc la adresa persoanelor deja suferinde sa mai suporte in continuare prejudiciil cauzate de balbaielile guvernantilor
ANAF staruie ferm pe pozitia de a nu scuti de la plata taxei auto decat in cazul respectarii disp codului fiscal
[ link extern ]

ynocentta - La TGD (Teoria generală a dreptului - anul I) la Acțiunea normei juridice în Timp -> Ieșirea din vigoare a normei juridice - vom găsi și

Abrogarea tacită sau implicită, care există atunci când legea nouă nu cuprinde nici o prevedere expresă (directă sau indirectă) de abrogare, dar prin reglementările pe care le cuprinde se abate de la vechea reglementare. Norma juridică nouă reglementează diferit în comparaţie cu norma juridică veche, dispoziţiile sale fiind în contradicţie şi incompatibile cu cele anterioare.

Pentru abrogarea tacită a normei juridice anterioare se cere existenţa unei contradicţii între două norme juridice, a incompatibilităţii lor şi deci a imposibilităţii de a se aplica simultan.
Ce se intampla cu persoanele care au depus certificatu de handicap anterior acestei date sau au revenit anu urmator cu un nou certificat?

EX. Azi 18.07.2016 am vb la Impozit si Taxe prima data m-au luat cu vechea lege ca trebuie adaptat dupa ce le-am dat legea 193/2015 aducand modificari legi 448/206 art 26 lit c si 227 art 469 lit b au dat-o la intors si au zis ca nu se aplica deoarece nu am depus actele la data respectiva.... eu am depus actele in 2015 si ulterior noul certificat care este si permanent in 2016... Deci in concluzie mi-au zis ca nu se poate sa fiu scutit deoarece actele trebuiau depuse la o anumita data chiar daca eu le-am depuse cu mult inaintea acestei date ei vroiau sa le mai depun o data [ cum sa le depun cand comisia era ulterior acelei date pentru 2016 si in plus din nou nu am cum sa le depun in fiecare zi cum vor ei deoarece nu au cale de acces si in plus eu nu am insotitor legal ]

Deci pana la urma, oricum am platit impozitul, se plateste sau nu, mai primesc bani inapoi sau ii dau uitati? Ce este cu acele date cu care incearca sa ma incurce?
Mergeti la juristul institutiei intrucat respectivul trebuie sa stie ce are de facut. Deci, cine v-a spus ce v-a spus pana acum, v-a "aburit".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto persoane cu handicap szollosymihail szollosymihail Buna ziua, Ma numesc Szollosy Mihail,si o mare nelamurire. Camera deputatilor a emis legea 193/2015 care modifica legea 448/2006,art. 26, in baza ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 193/2015 babanovac babanovac Buna seara tuturor! Sunt persoana cu handicap accentuat, posesor de autoturism (ma transporta altcineva) si Legea 193/2015, mi-e foarte clar ca ma scuteste ... (vezi toată discuția)
La ce se refera: ''scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor”' mihaykys mihaykys Buna ziua, Puteti sa imi spuneti si mie la ce se refera aceasta fraza: \'\'scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si ... (vezi toată discuția)