avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Angajat in conditii extreme(galvanizator)
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Angajat in conditii extreme(galvanizator)

Buna ziua.
Am un nepot de 29 ani care este angajat de doua luni ca muncitor necalificat la o firma de galvanizare .

Nu cunosc nimic despre aceasta meserie de aceeea poate reuseste sa ma lamureasca cineva despre ce este vorba.

Lucreaza 8 ore pe zi cu pauza de masa de jumatate de ora.Contitiile de munca sunt extreme,in sensul ca temperatura in jurul cazanului este de 100grade iar in incapere sunt 40-45 grade constant existand un termometru in incapere. In urma galvanizarii rezulta o cenusa si vapori ce cred ca sunt toxici pentru ca poarta masca in tot procesul de galvanizare.Zgomotul este mare din cauza turbinelor de ventilatie si ce o mai fi pe acolo.

Sa lucrezi imbracat,cu casca si masca pe figura la aceste temperaturi,cred ca trebuie sa beneficieze de ceva conditii de munca.Ori el in afara de apa minerala si pauza de jumatate de ora nu beneficiaza de nimic.

Ajunge acasa epuizat , plin de un praf ce cred ca este toxic si iar nu mi se pare normal , sa care acel praf acasa .Exista dusuri dar hainele trebuie sa le ia acasa sa le spele.

Din ce am inteles, daca termina lucru la baia de zinc mai devreme cu o ora , este trimis sa ajute ceilalti colegi .

Nu este angajat in meseria de galvanizator ,deci probabil ca nu este incadrat intr-o grupa de munca corecta. Cred ca trebuiau facute niste analize inainte pentru a se stabilii daca este alergic la substante sau daca nu are afectiuni ce pot sai puna viata in pericol.

Nu mi se pare in regula si consider ca este un atentat la viata lui.
Ma gandesc chiar ca ar putea da in judecata firma pentru toate acestea dar nu stiu daca se poate acest lucru.

Doresc daca se poate , cateva pareri si sfaturi in aceasta situatie.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 17 August 2015
1. Poate face o sesizare la ITM (Dep. Sanatate si Securitate in Munca).

2. Va fi verificata sesizarea si va primi un raspuns cu cele constatate si masurile luate.
Angajatorul trebuie sa instruiasca lucratorii cu riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
Art.16. Ţinând seama de mărimea întreprinderii şi/ sau a unităţii, angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare, astfel încât lucrătorii şi/ sau reprezentanţii acestora să primească, în conformitate cu prevederile legale, toate informaţiile necesare privind:
a) riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii, în general, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru şi/ sau funcţie;
b) măsurile luate în conformitate cu prevederile art.10 alin. (2) şi (3).
Art. 10. - (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/ sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul-ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor.
(3) Numărul lucrătorilor menţionaţi la alin. (2), instruirea lor şi echipamentul pus la dispoziţia acestora trebuie să fie adecvate mărimii şi/ sau riscurilor specifice întreprinderii şi/ sau unităţii.

Lucratorii nu trebuie sa contribuie financiar, nici sa isi spele echipamentul individual de protectie, acestea fiind cheltuieli obligatorii pentru angajator, conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
Art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.

Cerintele minime de securitate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP la locul de munca, aprobate prin HG nr.1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
Art.10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.

Cerintele minime de securitate pentru supravegherea starii de sanatate a lucratorilor aprobate prin HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
Art.7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Lucratorii nu pot fi pusi sa presteze o activitate decat dupa efectuarea unui examen medical. Examinarea medicala se va efectua si periodic, dupa angajarea lucratorilor, conform prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.13. Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/ incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/ inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
Art.15. Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Art.20 Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor.

Pentru disconfortul produs la locul de munca/ postul de lucru lucratorul poate consulta medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale conform prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.40 Orice lucrator are dreptul sa consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii.

Se poate sesiza ITM si Directia de sanatate publica, in scris cu nr. de inregistrare/ data. Se vor face anchete si veti primi raspuns scris de la institutiile statului asupra rezultatului anchetelor. Daca cele mentionate in sesizare se confirma, firma respectiva va fi amendata contraventional si se va interzice functionarea. Probabil ca respectiva firma nici nu detine autorizatie de functionare eliberata de catre ITM.
Daca starea de sanatate a lucratorului se va constata ca s-a deteriorat (cu documente medicale certe) puteti deschide actiune in instanta si cere daune morale si/ sau daune materiale.
In privinta sporurilor, a grupei de munca si a programului redus, lucratorul beneficiaza, dupa caz, de acestea conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei, contract inregistrat la ITM.
In contractul individual de munca al lucratorului se fac mentiuni legate de aceste sporuri, de programul redus de lucru si de grupa de munca.
Multumesc mult pentru informatii!

Este foarte clar ca se abuzeaza efectiv de oameni.

Ma intreb daca pe langa amezile aplicate de catre institutiile statului se poate deschide un proces pentru obtinerea unor daune .

Consider ca este un atentat la viata lui ceace i se intampla si cred ca poate strange dovezi in acest sens.
Este de preferat ca lucratorul sa nu se imbolnaveasca.
Daune se pot obtine, daca lucratorul, datorita conditiilor de munca precare, sufera un accident de munca/ boala profesionala/ boala legata de profesie si ulterior inregistrarii evenimentului de catre firma, lucratorul deschide actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Angajare handsu handsu In cazul unei angajari cine plateste cheltuielile medicale pentru angajare : angajatorul sau cea care se angajeaza , care este somera iesita din plata ,adica ... (vezi toată discuția)
Angajare micutzulurs micutzulurs angajatorul este obligat sa plateasca analizele medicale la angajare?multumesc (vezi toată discuția)