Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: sunt cetatean roman, si in urma unei relatii de concubinaj am dat nastere unui copil. In prezent situatia este urmatoarea: eu am buletin de constanta, lucrez in italia, copilul are certificat de nastere italian, si se fla in prezent cu mine in italia. Tatal copilului este roman, are buletin de cluj si lucreaza in bacau. Dorssc sa obtin custodie exclusiva asupra minorului, dar nu stiu care e competenta teritoriala a instantei. Romania? Italia? Si in romania, cluj sau bacau? Multumes mult
Eu am inteles ca,copilul are certificat de nastere italian,ca atare, este cetatean italian,presupunand ca,si cetatenia italiana ,asemeni celei romane se dobandeste in primul rand prin nastere.In aceasta situaite,sunt aplicabile prevederile Cartii aVII- a Dispozitii de drept international privat din Noul Cod Civil.Opinia mea ar fi ca, sunt aplicabile preved.Sectiuni a 3-a Autoritatea parinteasca.Protectia copiilor-Legea aplicabila-Art.2.611 Noul Cod Civil" Legea aplicabila se stabileste potrivit Conventiei privind competenta,legea aplicabila,recunoasterea,executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si masurile privind protectia copiilor ,adoptata la Haga la 19 octombrie1996,rafiticata prin Legea nr.361/2007,publicata in Monitorul Oficial al Roamaniei ,Partea I,nr.895 din 28 decemebrie2007.Cred totusi ca,competenta teritoriala apartine instantei din Italia.
Competența este ITALIA. , acolo fiind și reședința actuală a copilului, nemai punând faptul că are cetățenie italiană.Copilul nu are dobândită rezidența în România , pentru ca instanța română să fie competentă să judece. Se va apela astfel la instanța din REPUBLICA ITALIANĂ, Tribunalul din locul de domiciliu obișnuit al minorului. Atenție- nu contează dacă tatăl , care este în România, dă pensie de întreținere, acest fapt fiind subsidiar.
Competența este ITALIA. , acolo fiind și reședința actuală a copilului, nemai punând faptul că are cetățenie italiană.Copilul nu are dobândită rezidența în România , pentru ca instanța română să fie competentă să judece. Se va apela astfel la instanța din REPUBLICA ITALIANA"
Corecta postarea colegului. Cu siguranta copilul nu are cetatenie italiana pentru ca la nastere primeste cetatenia parintilor ( romani entrambii)
Competenta- ultimul domiciliu al copilului -rezidenta)