avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

risc maternal

Cat primeste in mana o viitoare mamica ,angajata cu program de 4 ore,cu minim pe economie pentru concediu de risc maternal si pe urma pentru concediu de maternitate ? vechime in munca 5 ani,multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:10, 13 Iulie 2009
Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h din ordonanţa de urgenţă, este concediul pe care poate să îl solicite o salariată care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c-e din ordonanţa de urgenţă, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, să dispună măsura modificării condiţiilor şi/sau programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.
Concediul de risc maternal reprezintă expresia comună a unei măsuri de protecţie a muncii , în special a protecţiei maternităţii la locul de muncă, dar, în acelaşi timp, concediul de risc maternal se înscrie printre principalele drepturi ale salariatelor aflate în situaţii speciale (graviditate, naştere recentă sau perioadă de alăptare).
Pentru ca o salariată gravidă, care a născut recent sau care alãpteazã, sã fie îndreptãţitã la acordarea concediului de risc maternal trebuie îndeplinite în mod cumulativ urmãtoarele condiţii:
1. sã fie atestatã starea fiziologicã de graviditate sau faptul cã salariata a nãscut recent ori alãpteazã de cãtre medicul de familie sau/si medicul specialist.
2. salariata în cauzã sã îşi desfãşoare activitatea într-un loc de muncã care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alãptãrii: apreciem cã existenţa acestor riscuri trebuie sã fie constatatã fie de angajator, ca urmare a evaluãrilor sale, fie de un alt organism abilitat, din oficiu sau la sesizãrile oricãrei persoane interesate. De asemenea, va trebui sã fie avutã în vedere lista minimalã a agenţilor, procedeelor şi condiţiilor de muncã susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere prevãzutã în anexa nr.1 la O.U.G. nr.96/2003.
3. angajatorul sã fie în imposibilitate justificatã obiectiv de a modifica salariatei în cauzã condiţiile/orarul de muncã sau de a-i oferi un alt loc de muncã pentru asigurarea protecţiei maternitãţii.
4. salariata care a nãscut recent, precum şi salariata care alãpteazã sã nu fi solicitat: concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
5. sã existe solicitarea expresã a salariatei de a i se acorda concediu de risc maternal
dupã luarea la cunoştinţã de conţinutul informãrii privind protecţia maternitãţii la locul de muncã.
Concediul de risc maternal se acordã salariatelor gravide înainte de solicitarea concediului de maternitate, acesta se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist. Acesta va elibera în acest sens un certificat medical. Eliberarea certificatului medical se va face condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
Este foarte important de reţinut cã acest concediu nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigura sociale (art.10 din O.U.G. nr. 96/2003).
Concediul de risc maternal se plateste cu 75% din media veniturilor din 6 luni anterioare.
Concediul de materniatte - cu 85 % din media ultimelor 6 luni.

Ambele sunt scutite de la plata impozitului si a contributiei la sanatate.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Multumim pt, raspunsuri,
inca ceva : dupa risc maternal intra in maternitate ca baza de calcul se ia indemnizatiile luate si pt .risc maternal ?sau veniturile realizate inainte de a intra in risc maternal ?
baza de calcul pt risc mat.= media din 6 luni lucrate
3 luni risc maternal
baza de calcul pt maternitate = 3 luni lucrate +3 luni risc maternal ?
multumim
Da, intotdeauna la uin concediue medical pe care e bifat "initial" se recalculeaza baza de calcul din ultimele 6 luni anterioare acelui concediu initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)
Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)