CJP imi refuza recunoasterea Grupei I de Munca , trecuta prin mai multe inscrisuri in Cartea de Munca (conform anexei I pct 25 Ord 50/1990 - in dreptul inscrisurilor apar Deciziile care certifica aceste inscrisuri) consemnate intre 1990 si 2001 si imi solicita Adeverinta conform Anexei 14 (Ord257/2011). Va rog sa imi spuneti daca este legal (si daca da conform carui articol din lege) sau nu ! Ce pot face daca firma nu imi poate elibera astfel de adeverinta ?
Ati mentionat deja prevederile legislative care trebuie respectate.
Anexa respectiva se regaseste ca anexa 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
CJP va solicita si deciziile respective, in copie autentificata, decizii in care trebuie sa fiti nominalizat ca beneficiar de grupa de munca.
Firma daca a facut corect consemnarile in carnetele de munca nu are motive sa nu va elibereze adeverinta necesara si copie dupa deciziile interne, anuale, prin care ati fost nominalizat ca beneficiar de grupa de munca.
In mod normal, in carnetele de munca trebuiau mentionate anual (conform prevederilor Ordin nr.50/ 1990 si ulterior a HG nr.1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare) aceste decizii de nominalizare, aspect care probabil nu a fost respectat de catre firma, facandu-se doar mentiuni generale, la sfarsitul carnetului de munca, intr-o singura rubrica.
Cred ca nu m-am facut bine inteles ! Intrebam ce lege (articol de lege) anuleaza Inscrisurile (cam sapte - incepand din 1990 cand a aparut HG 50/1990 pana in 2001 cand s-au anulat grupele de munca) din cartea de munca si impune si necesitatea de Adeverinte ( oare adeverinta nu este necesara atunci cand lipsesc inscrisurile in cartea de munca ? - cand firma s-a desfiintat cine mai poate da adeverinta ? - trebuia ca in anii 2000 sa prevad ca peste 8-11 ani se vor da legi care se refera la adeverinte si sa le solicit la vremea respectiva ?).
In situatia in care societatea s-a desfiintat, adeverintele de vechime se obtin de la lichidatorii judiciari sau de la detinatorii legali ai arhivei acesteia.
Anularea unui inscris nu se face prin act normativ, ci fie prin revocarea acestuia de catre cel care l-a emis , fie de catre instanta de judecata.
Revin cu precizari legate de intrebarea pe care am pus-o initial : CJP nu vrea sa imi recunoasca cele NOUA (9) INSCRISURI din cartea de munca care fac referire la grupa de munca , primul din 1990 si ultimul din 2001 (nemotivand ca sunt incorecte , gresite) si solicita in schimb ADEVERINTA . Exista un temei legal de a nu TINE CONT de inscrisurile din carnetul de munca ?
Ati primit deja raspunsul in mesajul meu din data de 15.08.2015.
Daca mentiunile din carnetul de munca sunt incomplete (vezi anexa 14 din HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea face comparatie cu ce aveti inscris in carnetul de munca - in special nr./ data decizie anuala prin care ati fost nominalizat ca beneficiar de grupa de munca), CJP cere adeverinta si in anexa copii dupa deciziile anuale de nominalizare.
Temeiul legal este anexa 14 care contine toate rubricile/ mentiunile ce trebuie facute pentru a se putea recunoaste anii lucrati in grupa de munca.