avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pensie de urmas

Va rog sa-mi raspundeti daca fiul meu care tocmai a terminat liceul si a avut bacalaureatul in aceasta sesiune (reusit cu media 9,37), dar care a avut ( ca si mine) parte de marea durere de a-si pierde tatal cu o saptamana in urma, are dreptul la pensie de urmas si , daca da, ce trebuie facut pentru aceasta. Mentionez ca absolvit liceul de muzica si a fost admis la o universitate din Germania. Va multumesc anticipat pt. raspuns.
A.C.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:09, 13 Iulie 2009
Potrivit art. 65 din Legea nr. 19/2000, copii au dreptul sa beneficieze de pensie de urmas daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copilul dvs. are dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 ani. Adeverinta care dovedeste continuarea studiilor, emisa de universitatea germana, trebuie depusa la Casa de Pensii la inceputul fiecarui an universitar.

Actele necesare pentru inscrierea la pensie de urmas sunt urmatoarele:
-cerere-tip pentru aceasta categorie de pensie (o gasiti la casa de pensii);
-acte de stare civila ale solicitantului (certificat de nastere, carte de identitate);
-carnetul de munca al tatalui, original si copie;
-livret militar, original si copie, daca este cazul;
-decizie de pensie, daca tatal avea calitatea de pensionar;
-adeverinta de studii (in cazul fiului, de student);
-certificatul de deces, original si copie;
-actul care atesta cauza decesului;
-adeverinte privind sporurile si/sau conditiile de munca speciale si/sau deosebite.

Fiul dvs. va beneficia de pensie de urmas daca universitatea germana este recunoscuta de statul roman.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna dimineata. Am vazut raspunsul pe care l-ati postat referitor la pesia de urmas. Vreau sa intreb si eu.Ce sanse are o fetita de 11 ani , orfana, care si-a pierdut ambii parinti, sa obtina pensie de urmas.Fetita se afla sub tutela mea ,am preluat-o din centru de plasament iar statul ii da acum doar 97 lei...:hm: parintii erau destul de tineri, astfel incat nu indeplineau conditiile de pensionare , tatal decedand cand avea cam 30 de ani iar mama fetitei, anul trecut, avand 40 de ani.Mai pot spera sa obtin pentru ea anumite drepturi? Multumesc.:)
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Ce, Doamne - Iarta-ma, reprezinta suma de 97 de lei?

De unde stiti ca nu indeplineau conditiile de pensionare? Legea nr. 19/2000 cuprinde si categoria pensie de invaliditate, pensie de care poti beneficia indiferent de varsta si, in cazurile prevazute in art. 58, indiferent de stagiul de cotizare.

Fetita are dreptul la pensie de urmas, daca unul dintre parinti sau amandoi au decedat in urma:
-unui accident de munca;
-unei boli profesionale;
-in urma tuberculozei;
-in urma neoplaziilor sau SIDA;
-in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute la art. 38, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 19/2000.

Daca decesul a survenit urmare accidentelor/bolilor aratate mai sus, inseamna ca parintele/parintii indeplineau conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.
Din acest motiv, actul emis de medic, act care atesta cauza mortii, este foarte important pentru casele de pensii atunci cand verifica indeplinirea conditiei prevazute la art. 65 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc...citind legea , am constatat ca suma aceasta ..ridicola, poarta denumirea de .stimulent. Tatal fetitei a decedat in accident rutier ( era taximetrist , accidentul s-a produs in timp ce lucra, se poate considera accident de munca?), iar mama era f. bolnava, insa nu sida, nu boli profesionale nu tbc. Prin urmare , ea nu are drept la pensie de urmas..#-o ,banuiam , insa totusi, nu mi se pare corect ca legea sa limiteze drepturile unui copil orfan .Ma rog , oricum se considera ca ea acum , facnd parte dintr-o familie, este ok, deci cei 97 lei sunt suficienti pentru ea....:) multumesc inca o data.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Stimata doamna Pintea,
Va multumesc pentru raspuns, dar va rog sa-mi spuneti in ce situatie se afla fiul meu in prezent: la data decesului sotului meu-tatal lui- el era inca in examen pentru bacalaureat. Cum isi poate obtine dreptul la pensia de urmas de la acea data pana cand va obtine adeverinta de student, respectiv dupa data de 5 octombrie a.c., cand vor incepe cursurile? Va multumesc.
A.C.

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil lili olarescu lili olarescu Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un nepotel de 9 ani si jumatate, i-a decedat tatal saptamana trecuta, tatal lui lucra in Cooperatie era ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotul supravietuitor sherifu19 sherifu19 Buna ziua,tatal meu a decedat in 1997 ca urmare a unui accident de munca,pe cand mai avea cateva luni sa iasa la pensie...as dori sa stiu daca mama mea poate ... (vezi toată discuția)
Copilul aflat sub tutela ContSters42058 ContSters42058 Copilul orfan , care se afla sub tutela, mai are dreptul la pensie de urmas?De ce alte drepturi banesti mai poate acesta beneficia? (vezi toată discuția)