avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sotul supravietuitor

Buna ziua,tatal meu a decedat in 1997 ca urmare a unui accident de munca,pe cand mai avea cateva luni sa iasa la pensie...as dori sa stiu daca mama mea poate primi pensie de urmas,chiar daca ea nu are varsta de pensionare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sherifu19 , utilizator 17:56, 13 Februarie 2010
Daca tatal dvs. ar fi decedat ulterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, mama dvs. ar fi putut beneficia de pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei, cu conditia sa nu realizeze venituri lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie (art. 68, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

Legea nr. 19/2000 nu produce efecte retroactiv. De ce nu depune mama o cerere la casa de pensii, va primi o decizie motivata, chiar daca va fi de respingere.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Imi puteti spune cum se formuleaza aceasta cerere si cui se inmaneaza(stiu ca la casa de pensii dar unde anume...mentionez ca am fost la inspectorul de acolo si i-am explicat situatia iar acesta mia spus ca nu se incadreaza la pensia de urmas decat daca va iesi la pensie pe caz de boala sau cand va implinii varsta necesarii pensionarii...poate par un pic insistent dar nu prea inteleg acesta lege).Va multumesc.
Nu inteleg raspunsul pe care l-ati primit pentru ca n-are nicio legatura cu art. 69, alin. (2) din Legea nr. 19/2000:
"Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."

Cererea se intituleaza "cerere pentru acordarea pensiei de urmas" si o gasiti la casa de pensii pentru ca este o cerere-tip. Impreuna cu aceasta cerere depuneti la ghiseul casei de pensii urmatoarele acte:
- Carnetul de munca (original si copie) al tatalui dvs.;
- Livretul militar (original si copie);
- Adeverinta certificare perioada de studii invatamant superior, daca este cazul;
- Adeverinta privind sporurile la salariu, daca este cazul;
- Adeverinta conditii de munca, daca este cazul (adica daca aveti o asemenea adeverinta);
- Cauza decesului - este absolut necesara si a fost emisa de medic in 1997. Daca n-o mai gasiti, o cautati la primarie, a fost solicitata pentru eliberarea certificatului de deces;
- Certificatul de deces.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc frumos pentru sprijinul acordat,si as dori sa spun ca faceti o treaba minunata.Va doresc multa sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas aidacamp aidacamp Va rog sa-mi raspundeti daca fiul meu care tocmai a terminat liceul si a avut bacalaureatul in aceasta sesiune (reusit cu media 9,37), dar care a avut ( ca si ... (vezi toată discuția)
la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas? miamy miamy Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea ... (vezi toată discuția)