avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ceda o cota de proprietate contra sulta, la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ceda o cota de proprietate contra sulta, la un teren neintabulat?

Vă rog să mă ajutaţi cu o lămurire la următoarea situaţie. În momentul de faţă deţin un teren (în cotă de 100%), însă o rudă a mea a făcut acţiune în instanţă pentru jumătate din acest teren (nu m-a dat pe mine în judecată, ci comisiile locale de fond funciar, fiind vorba despre un teren retrocedat prin Legea 18/1991). În ipoteza în care va câştiga acest proces, vom avea fiecare câte 50% din teren. Terenul nu are cadastrul făcut, este deci neintabulat şi nu este înscris în cartea funciară (ştiam că voi avea acest litigiu şi nu am vrut să plătesc acea sumă singură pentru întregul teren dacă în final ar urma să rămân doar cu jumătate). Întrebarea mea este dacă, în sceste condiţii, în cazul în care instanţa va decide că ruda mea are dreptul la jumătate din teren, îi voi putea ceda cota mea de 50% contra unei sulte înainte de a face cadastrul şi intabularea? (astfel încât să-şi asume toate cheltuielile ulterioare ruda mea). Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 10:51, 16 August 2015
Da. Însă, deoarece alături de Comisii sunteți și d-voastră ca pârât, veți plăti cheltuieli de judecată.
Păi am specificat în primul mesaj că eu NU sunt pârât, ci doar cele două comisii de fond funciar - cea locală şi cea judeţeană. Pe de altă parte, nici nu aş fi avut de ce să fiu pârât, deoarece titlul de proprietate s-a acordat pe baza documentaţiei întocmite de comisia locală, nu de mine, în baza actelor depuse de cei care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate. Ca să rezum, ruda mea nu a depus cerere de reconstituire, iar eu am depus. De aceea nu a fost trecută pe titlul de proprietate, nu din vina mea, eu nu am făcut niciun demers împotriva ei. De altfel, avocaţii pe care i-am consultat au spus că, din acest motiv (faptul că legislaţia de profil impune obligativitatea existenţei cererii, iar ea NU a depus cerere) ruda mea nu are nicio şansă să câştige procesul. Eu nu sunt jurist, nu ştiu cine are dreptate, dar ştiu că - pentru a nu fi obligată să am vreo legătură cu o persoană de teapa acelei rude (deoarece, dacă vom fi coproprietari, aş fi nevoită să fac o serie de demersuri în comun cu acea persoană) - dacă va câştiga, doresc să-i cedez şi partea mea de teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eventuale cheltuieli de judecata pentru cel care depune cerere de intervenţie principală în proces elenagabi elenagabi Vă adresez rugămintea să mă lămuriţi şi pe mine în următorul aspect. Am moştenit un teren de la tatăl meu, teren dobândit de el prin retrocedare ... (vezi toată discuția)
Cumparare drept de retrocedare costi.voicu costi.voicu Salutare, Am aflat de la un prieten ca s-ar putea cumpara dreptul de retrocedare de la o persoana care nu a revendicat la timp un teren intravilan. In ... (vezi toată discuția)
Acces la un dosar in care nu sunt parte, dar sunt direct implicat (afectat) elenagabi elenagabi Buna ziua, vă rog mult să mă lămuriţi şi pe mine în legătură cu următorul aspect. O ruda a mea a chemat in judecată două autorităţi locale ... (vezi toată discuția)