avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eventuale cheltuieli de judecata pentru cel care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Eventuale cheltuieli de judecata pentru cel care depune cerere de intervenţie principală în proces

Vă adresez rugămintea să mă lămuriţi şi pe mine în următorul aspect. Am moştenit un teren de la tatăl meu, teren dobândit de el prin retrocedare în baza Legii 18/1991. O rudă a mea a dat anul acesta în judecată Comisia locală de fond funciar solicitând anularea titlului respectiv de proprietate (care fusese emis doar pe numele tatălui meu) şi emiterea unui alt Titlu, pe numele atât ei şi, cât şi al tatălui meu (deci, doreşte jumătate din teren). Precizez că cererea de retrocedare a fost făcută, la momentul respectiv (în termenul prevăzut de lege) numai de tatăl meu şi de aceea titlul a fost emis doar pe numele lui, iar eu, fiind unicul lui moştenitor, sunt, în urma succesiunii, unicul proprietar al terenulu, teren pentru care plătesc impozite şi pază la Ocolul Silvic (este vorba despre o pădure). Cu toate acestea, instanţa nu a considerat de cuviinţă să mă citeze în proces. În aceste condiţii, doresc, totuşi, să-mi exprim punctul de vedere în instanţă, mai ales că am constatat cu stupoare că ruda mea a dat anunţuri de vânzare a pădurii pe diverse site-uri de vânzări, precum şi la agenţii imobiliare (în contextul în care - repet - terenul este doar pe numele meu acum, eu plătesc toate dările şi paza, nu obţin niciun beneficiu, deoarece pădurea nu este exploatată, deci fac doar cheltuieli cu acest teren).
În aceste condiţii, doresc să ştiu dacă, în cazul în care voi depune cerere de intervenţie principală în proces (unde pârât este doar Comisia de fond funciar), va trebui să plătesc cheltuieli de judecată în ipoteza că ruda mea va avea câştig de cauză? Precizez că, şi în ipoteza în care ruda mea va câştiga procesul, ea va dobândi jumătate din teren, nu terenul integral, iar ea a dat anunţ de vânzare a întregii suprafeţe, fără să mă anunţe şi fără să mă consulte.
Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:20, 13 Mai 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Vă mulţumesc mult. Presupun că nu am calitatea de pârât pe de-o parte ca să nu aflu despre proces (eu am aflat de pe portalul instanţelor de judecată, nu m-a anunţat nimeni că terenul meu ar fi în litigiu) şi, pe de altă parte, pentru că nici eu şi nici tatăl meu nu am făcut niciun demers pentru ca ruda mea să nu figureze în titlul de proprietate, deci nu avem nicio vină. Ea nu a făcut, potrivit legii, cerere de reconstituire a dreptului de proprietate (probabil pentru ca să nu aibă nicio obligaţie financiară la plata impozitelor, a pazei etc.) şi a dorit ca eu să-i fac donaţie. Dat fiind faptul că, în ceea ce mă priveşte, terenul era moştenire, iar moştemnirile sunt sub beneficiu de inventar, şi, pe de altă parte, retrocedările NU se fac prin donaţie, ci aşa cum spune legea, iar un proprietar nu are doar drepturi, ci şi obligaţii, şi, în plus, această rudă m-a escrocat de-a lungul timpului atât pe mine, cât şi pe tatăl meu, eu nu am dorit să-i fac donaţie.
Deşi ea a dorit de mult să introducă acţiune la tribunal pentru acea jumătate de teren care spune că i se cuvine, abia acum a făcut-o deoarece - după cum mi-au spus alte rude din localitatea unde locuieşte ea - nu a găsit până acum vreun avocat dispus să-i preia cazul. În plus, avocata mea mi-a spus că, legal, ruda mea nu are nicio şansă să câştige procesul. Eu am însă o oarecare experienţă cu procese desfăşurate la judecătoria respectivă, cu decizii bazate pe nimic (este vorba exclusiv despre o judecătoare, la care a "picat" şi procesul de faţă) şi de aceea mi-e teamă că există şi riscul să nu câştig şi să fiu ulterior obligată să-i plătesc cine ştie ce cheltuieli. Eu nu am o situaţie materială prea bună şi nu prea îmi permit să suport nişte cheltuieli suplimentare, dar nici nu vrerau să fiu escrocată de această - nu ezit să o numesc aşa - borfaşă.
În aceste condiţii, vă rog puteţi să-mi spuneţi - sigure - cu mare aproximaţie - care ar fi suma pe care eu ar trebui să o plătesc dacă pierd procesul? Intră în calcul şi alte cheltuieli în afara celor cu avocata ei (eventuale daune morale?) Întreb aici deoarece avocata mea evită să-mi spună aceste aspecte (probabil se gândeşte că voi renunţa la intervenţie şi va pierde un cluent).
Încă odată, multumesc mult
~ Conținut șters la cerere ~
Vă mulţumesc foarte mult. În ceea ce priveşte expertul topograf, nu cred că este cazul, deoarece terenul este identificat, chiar şi pe titlul de proprietate sunt scrişi vecinii, există şi o schiţă cadastrală, este şi marcat la faţa locului (altfel, nu puteam face contractul cu Ocolul Silvic pentru pază).
Încă odată, vă mulţumesc foarte mult
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Mostenire padure Andreea L. Andreea L. In 2004 in urma unui proces de iesire din indiviziune,prin sentinta judecatoareasca data atunci,definitiva si irevocabila,care nu a mai fost atacata cu recurs ... (vezi toată discuția)
Se poate ceda o cota de proprietate contra sulta, la un teren neintabulat? elenagabi elenagabi Vă rog să mă ajutaţi cu o lămurire la următoarea situaţie. În momentul de faţă deţin un teren (în cotă de 100%), însă o rudă a mea a făcut ... (vezi toată discuția)
Unde pot afla despre existenþa/inexistenþa unei amenzi ºi ce pot face? alex68 alex68 Vă adresez rugamintea să mă ajutaţi în următoarea problemă. Tatăl meu a moştenit o suprafaţă de pădure de la părinţii săi. Nu i s-a dat titlul ... (vezi toată discuția)