avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii calcul indemnizatie pt.risc maternal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

calcul indemnizatie pt.risc maternal

va rog ,
Cat primeste in mana o viitoare mamica ,angajata cu program de 4 ore,cu minim pe economie pentru concediu de risc maternal si pe urma pentru concediu de maternitate ? vechime in munca 5 ani,multumesc
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 10:01, 17 Iulie 2009
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.


Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si al carei cuantum reprezinta 75% din baza de calcul si care se plateste de angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.
multumim pt.raspuns
baza de calcul se rezulta din venit net sau din vanit brut ?

daca
baza de calcul pe 6 luni 350lei*75%=262lei ........ din aceasta suma se fac retineri ?
multumim

Potrivit art. 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare. Indemnizatie de risc maternal se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul constituita:
- ca medie a veniturilor lunare din 6 luni din ultimele 12 anterioare acordarii indemnizatiei, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii, ori, in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna;

- ca venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.
Beneficiaza cineva de Co .de RISC maternal ?
fiindca viitoarea mamica s-a dus la med .de familie cu scrisoare medicala scrisa de med.ginecolog de la clinaca de ginecologie in care scrie ca : a nascut prin cezariana(acum 5 ani ),operatie de fibrom, avort , acum gravida in saptamana 17 a aparut hernie ,are sanse sa duca sarcina numai in cazul in care sta in pat .Medicul de familie are in fisa toate ca este medicul ei de familie de 8 ani .
Medicul de familie zice ca noile legi sunt foarte severe si nu poate sa acorde numai co de boala simpla ,cate 7 zile .
Este adevarat ? multumim
Concediul de risc maternal se acorda de medicul de medicina muncii. Trebuie sa mearga la medicina muncii cu diagnosticul de la medicul de obstetrica-ginecologie. Daca e cazul, medicul de medicina muncii acorda concediul de risc maternal.

In cazul in care se acorda, cu raportul respectiv se merge la medicul de familie sa i se elibereze certificatul de concediu medical de risc maternal.

Succes!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Rubia Rubia, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal ganca ganca de luna viitoare o sa fiu in concediu de risc maternal am inteles ca legea spune ca se acorda 75% din salar adica daca eu am avut 1600 ron brut si net ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal miela miela Buna ziua, Sunt insarcinata in doua luni si angajata cu norma intreaga la o firma, as vrea sa ma mut la alta firma . In acest caz as putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal mickyy mickyy Mi s-a facut cerclaj de curind,si mi s-a recomandat repaus la pat.Am avut concediu 2 saptamani,pe urma l-am prelungit iar cu 2 saptamani si trebuie sa tot fac ... (vezi toată discuția)