Interventie fortata intr-un proces , reprezinta introducerea unui tert , ca urmare a initiativei uneia din parti si se realizeaza prin chemarea in judecata a altor persoane, constand in cererea formulata de oricare din parti pentru introducerea in cauza a oricarei alte persoane care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi, de exemplu, intr-o actiune in revendicare formulata de un coproprietar, careia paratul ii opune dobandirea bunului prin uzucapiune, acesta are interesul de a chema in judecata pe toti coproprietarii, pentru ca hotararea de respingere a actiunii in revendicare sa fie opozabila tuturor proprietarilor si sa nu riste sa fie chemat in judecata de fiecare dintre acestia; chemarea in garantie, care consta in introducerea in cauza de catre reclamant sau parat a unei alte persoane impotriva careia s-ar putea indrepta, in cazul cand ar cadea in pretentii, cu o cerere de garantie sau despagubire; aratarea titularului dreptului, prin care paratul, simplu detinator, locatar, depozitar etc al unui bun asupra caruia reclamantul pretinde dreptul de proprietate ori un alt drept real, solicita introducerea in cauza a titularului dreptului, pentru ca acesta sa-si faca apararea.
Interventia fortata reprezinta cerere incidentala , o modalitata uzata de parat sau reclamant , dupa caz , in vederea introducerii in procesul civil a unor terte persoane , straine de raportul juridic dedus judecatii .
Ea imbraca forma chemarii in garantie , a aratarii titularului dreptului , sau a chemarii in judecata a altor persoane.
Se depune in fata instantelor de fond.(prima instanta de judecata).
Aceasta se depune de catre parat odata cu intampinarea , iar cand aceasta nu e obligatorie , cel tarziu pana la prima zi de infatisare.
Spre exemplu , aratarea titularului dreptului se poate face numai de catre parat , in vederea indicarii tertului care exercita un drept real , nu unul de creanta.
Reclamantul poate depune aceasta cerere pana la inchiderea dezbaterilor .Sanctiune nedepunerii la termen nu conduce la respingerea acesteia ca tardiv introdusa , ci la judecarea separata .Se ajunge la judecare separata prin disjungere.
Deci in toate cazurile ,in exclusivitate, asemenea actiuni se depun la instanta de fond . Depunerea lor in fata instantelor de control juduciar este nula?