avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamna intervenient?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamna intervenient?

Intrebarea e in titlu: Ce inseamna intervenient intr-un proces si cine poate avea calitatea asta ?
Multumesc.
INTERVENIENT = persoana care intervine in proces pentru a-si apara un drept propriu sau pentru a sprijini apararea altuia.


calitatea de inrvenient o poate detine orice persoana implicata voit sau nu, intr-o situatie/
litigiu,a carei solutionare se solicita de cealalata parte implicata,prin instanta
Ex in cazul unui eveniment rutier
Detaliati speta cu care va confruntati
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
ynocentta, utilizator
INTERVENIÉNT, cel care intervine într-un proces sau în vederea emiterii unui act.
multumesc pentru definitia din DEX, am si aplaudat-o, i-am dat puncte, dar care definitia in termeni legali? Poate deveni intervenient cine?
Tnx.
Intervenienţii sunt terţi faţă de procesul aflat pe rol. Ei pot face cerere de intervenţoe într-un proces aflat în curs , fie pentru apărarea unui drept propriu ( intervenţie principală) , fie pentru a sprijini apărarea uneia dintre părţile litigante ( intervenţie accesorie). Acest tip de intervenţie se numeşte intervenţie voluntară, adică terţul intervine prin voinţa lui în proces, devenind astfel parte în proces, dacă cererea de intervenţie este admisă.
Mai există şi un alt tip de intervenţie , respectiv intervenţia forţată, care poate exista sub forma unei chemări în garanţie a unei persoane, de către una din părţile procesului aflat pe rol ( de exemplu una dintre părţi introduce în cauză o persoană , ca garant a obligaţiei de despăgubire, pentru cazul în care această parte va pierde procesul) ; sub forma arătării titularului dreptului , adică pârâtul din proces, cheamă în garanţie pe proprietarul unui lucru , pe care pârâtul îl deţine ( de exemplu îl are închiriat de la proprietar).
Aceste lucruri sunt reglementate de art. 49-66 din Codul de procedură civilă.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc, acum este destul de clar. La asta vreau sa ma refer in special:
legally_aid a scris:

pentru a sprijini apărarea uneia dintre părţile litigante ( intervenţie accesorie). Acest tip de intervenţie se numeşte intervenţie voluntară, adică terţul intervine prin voinţa lui în proces, devenind astfel parte în proces, dacă cererea de intervenţie este admisă.


Cand este admisa cererea de interventie? Adica un tert poate sa se faca "avocatul" cuiva si sa-l ajute intr-o cauza, doar pentru ca inculpatul nu prea stie cum e cu legile sau este in imposibilitate de a-si sustine cauza (prea batran, senil, sau cu un handicap sau o afectiune care-l opreste sa se apere) ?

Alte discuții în legătură

Termen de introducere cerere de interventie in interesul uneia dintre parti geolovelife geolovelife Buna ziua. Am o dilema si anume, care este termenul legal de depunere a interventiei in interesul uneia dintre parti. Este precizat undeva explicit un nr de ... (vezi toată discuția)
Interventia voluntara accesorie law_and_order law_and_order Buna seara! va deranjez cu urmatoarea intrebare: cererea de interventie accesorie este o cerere incidentala, prin urmare ea poate fi si o actiune principala ... (vezi toată discuția)
Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? Conform carei legi va rog daca este? (vezi toată discuția)