avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de introducere cerere de interventie in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de introducere cerere de interventie in interesul uneia dintre parti

Buna ziua.
Am o dilema si anume, care este termenul legal de depunere a interventiei in interesul uneia dintre parti.
Este precizat undeva explicit un nr de zile sau pur si simplu se depune inainte de primul termen al recursului.
Multumesc mult .
Prezenta procedura este, de fapt, o cerere adresata instantei de judecata, in cadrul unui proces ce se afla in curs de solutionare.

Tertul, numit intervenient voluntar accesoriu, este o persoana straina de litigiu dar care participa in mod voluntar la judecata, cu scopul de a apara interesele uneia dintre parti ( reclamat sau parat).


Se numeste intervenient accesoriu deoarece acesta doar vine in sprijinul uneia dintre parti si nu reclama un drept propriu asupra obiectului litigios.

Intervenientul accesoriu urmareste ca, prin apararile pe care le face el insusi , instanta sa pronunte o hotarare favorabila partii pe care o sustine in proces ( pentru care a intervenit).

Cererea de interventie accesorie nu trebuie sa cuprinda toate elementele obligatorii ale cererii de chemare in judecata ci este de ajuns sa arate instanta, numele si domiciliul partilor, obiectul cererii, numarul de dosar si partea pentru care intervine, inclusv semnatura.

Desi nu reclama un interes propriu, tertul intervenient accesoriu, prin interventia sa doreste sa preintampine un process impotriva sa, deschis ulterior de partea a carei aparare o sprijina.
Cererea de interventie accesorie se poate depune inclusiv in recurs, deci nu este conditionata de participarea tertului intervenient inca de la judecarea in fond a litigiului in cursul caruia intervine.

In principiu, cererea de interventie accesorie este admisibila in orice materie.



In procese cu caracter strict personal insa, aceasta cerere este inadmisibila, daca este in legatura cu un capat de cerere prin care se incearca valorificarea unui drept strict personal.
Nu este admisibila nici in cereri de revizuire sau contestatii in anulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna intervenient? marfan marfan Intrebarea e in titlu: Ce inseamna intervenient intr-un proces si cine poate avea calitatea asta ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte Cererea de interventie accesorie este incompatibila cu calitatea de martor in acelasi dosar? Conform carei legi va rog daca este? (vezi toată discuția)
Un intervenient accesoriu poate deveni intervenient in nume propriu? leusan leusan Dac in cursul unui proces un intervenient accesoriu in sprijinul piratului,daca demonstreaza ca are un interes propriu(in limita de granituire) poate solicita ... (vezi toată discuția)