avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, vreau sa va intreb despre o problema la care primesc fel si fel de raspunsuri. Soacra mea a ramas vaduva cu patru copii acum 30 de ani. I-a ramas o casa. Dupa catava ani de cand i-a murit sotul, a adus in casa un alt barbat cu care traia in concubinaj. Au hotarat sa vanda acea casa, facand succesiunea impreuna cu copii ei dupa tatal lor si si-a cumparat o alta casa. Actul casei a fost facut pe numele ei, ea figurand in contract ca necasatorita, deoarece nu era casatorita cu acest domn.. Acum 13 ani s-a casatorit cu acest domn, nemodificand nimic in contractul casei si neluand nici numele de familia a acestuia. Acest domn are si el 3 fete dintr-o alta casnicie. Anul trecut a murit. Intrebarea mea este: trebuie facuta succesiunea dupa acest domn. Copii lui au dreptul la casa ei? Ea poate face contract de vanzare cui doreste? Va multumesc din suflet daca ati putea da un raspuns clar, pentru ca unele cabinete notariale imi spun ca trebuie facuta succesiunea dupa el caci avea si el dreptul la aceasta casa, alte cabinete imi spun ca nu trebuie facuta succesiunea si ca poate vinde acum oricui casa.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:13, 17 August 2015
Buna ziua,

casa este numai proprietatea doamnei respective. Chiar daca s-a casatorit cu domnul respectiv, la data casatoriei doamna era deja proprietar. Prin urmare, bunul dobandit inainte de casatorie este un bun propriu iar sotul nu are niciun drept asupra lui.
Asadar, casa se paote vinde cui doreste doamna respectiva.
Se impart doar bunurile comune,nu si bunurile dobandite inainte de casatorie.
Multumesc frumos!
Conform art.340 NCC-"Nu sunt bunuri comune,ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala,legat sau donatie,cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut in mod expres, ca ele vor fi comune.
g) bunurile ,sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu,precum si bunul dobandit in schimbul acestora."Ca atare,fiind bun propriu,persoana in cauza,poate face ce vrea cu casa cumparata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri proprii si bunuri comune mariusbt1 mariusbt1 daca ma casatoresc cu o fata,si inainte de casatorie am primit mostenire de la parinti o casa ,persoana cu care ma iau,dupa 5 ani da divort,bunurile se ... (vezi toată discuția)
Partaj si vanzare bun comun obtinut din bani proprii Florea80 Florea80 Am avut o casa pe numele meu nefiind casatorit .M-am casatorit si a rezultat un copil. Am vindut casa si cu banii obtinuti am cumparat alta casa la cara sotia ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)