avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calomnie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calomnie

Buna , ma numesc L.B , am 21 de ani si sunt din salaj. Am o relatie cu o fata de aici de aproximativ un an si 2 luni. Problema este ca tatal fetei se tot leaga de mine , adica ma face in toate felurile posibile si pedeasupra se mai leaga si de familia mea adresand insulte si adesea injurii si jigniri . As dori daca se poate sa imi spuneti daca am vreo sansa sa il dau in judecata pe tema calomniei , iar , daca se poate cu cine ar trebui sa vorbesc pentru a realiza acest lucru . Mentionez ca detin dovezi ( Convorbiri telefonice si mesaje) precum si un martor . Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede. Cu respect.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 07:42, 20 August 2015
Puteti sa formulati o plangere, dar e bine sa va ganditi inainte cat de draga va este fata domnului care nu va accepta.......
Actualul cod penal nu mai incrimineaza infractiunile de insulta(injurie). Din cele prezentate de dvs.ar putea fi vorba de infractiunea de amenintare prevazuta si sanctionata de art.206 NCP si/sau infractiunea de hartuire prevazuta si sanctionata de art.208 NCP.Ptr.ambele infractiuni actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.Termenul de introducere a plangerii prealabile este de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea faptei.Termenul de 3 luni este un termen de decadere, adica daca, nu formulati cererea in acest termen faptuitorul nu mai raspunde penal.
nu aveti pt ce sa ii faceti plangere penala, insa va puteti adresa instantei civile asa cum ati zis si dvs pt a cere daune morale pt incalcarea demnitatii si reputatiei.
Dreptul la viata privata Art. 71
(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.

Dreptul la demnitate Art. 72
(1) Orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale.
(2) Este interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.


Art. 252

Ocrotirea personalităţii umane

Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.


Art. 253

Mijloace de apărare

(1) Persoana fizică ale cărei drepturi nepatrimoniale au fost încălcate ori ameninţate poate cere oricând instanţei:
b) încetarea încălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă;
(4) De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. În aceste cazuri, dreptul la acţiune este supus prescripţiei extinctive.



bun am inteles dar nu este vorba doar de injurii.. noi suntem o familie mai instarita. el este mai jos putin. dar are gura cam mare . imi domina spatiul intim . gen : este vai de capul tau , nu esti bun de nimic , esti un om de nimic , te omor , "te bat de te sparg" etc....pot sa fac ceva in acest caz?multumesc
este vai de capul tau , nu esti bun de nimic , esti un om de nimic
e una si e altceva

te omor , "te bat de te sparg
despre care nu ati pomenit in primul mesaj.
daca va inspira teama, e amenintare si puteti face plangere. Daca nu il luati in serios, nu.

Art. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Alte discuții în legătură

Plangere penala? ArualAnele ArualAnele Buna, Am fost insultata la o postare de-a mea de pe pagina de Facebook si as dori sa stiu daca pot face plangere penala impotriva persoanei care m-a ... (vezi toată discuția)
Altercatie in trafic catalin2832 catalin2832 Daca o persoana ma acosteaza in trafic, loveste masina, ma scuipa, ma injura si vorbeste vulgar ... ce demersuri ar trebui sa fac, in situatia in care nu am ... (vezi toată discuția)
Calomnie și amenințări pe facebook. se pot face plângeri penale împotriva celor care fac asemenea lucruri? Ctin2015 Ctin2015 buna ziua , avand in vedere ca spatiul virtual a devenit din ce in ce mai nociv , doresc sa intreb ce masuri legale se pot lua impotriva celor ce ... (vezi toată discuția)