avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doua locuri de munca full time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doua locuri de munca full time

Buna ziua , am o problema, la firma la care lucrez momentan sunt angajat cu norma intreaga la 8 ore/zi, am primit preaviz de concediere pe motivul reducerii locurilor de munca, angajatorul respectand perioada de preaviz specificata in contract, preavizul fiind pana in data de 31.08.2015. Tot in perioada 01.08.2012-31.08.2015 eu am concediu de odihna care mi-a fost acceptat, deci la data de 31.08.2015 se incheie si contractul de munca si concediu de odihna.

Intrebarea mea este : pot sa ma angajez la alta firma cu norma intreaga 8 ore/zi inainte de terminarea contractului la firma actuala in conditiile prezentate?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:17, 19 August 2015
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia c.i.m. cu noul angajator un nou c.i.m. cu norma intreaga chiar inainte de terminarea contractului la firma actuala.
SI daca CIM la firma actuala se incheie la data de 01.09.2015, dar data de plata a salariului este de 20 a fiecarei luni, angajatorul cand ar trebui sa imi plateasca salariul pe luna august, in data de 20.09.2015 sau imediat dupa incheierea CIM ?
Si inca o intrebare, daca plata salariului este in data de 20, iar angajatorul nu isi respecta obligatiile specificate in CIM, in data de 22-23 pot merge sa il dau in judecata?
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

In speta, salariul pe luna august, va fi platit in data de 20.09.2015

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Daca se desfiinteaza firma, dupa aceea mai pot sa imi recuperez banii pe care nu i-am primit pentru salariu?

Alte discuții în legătură

Concediere ely27tl ely27tl buna am si eu o intrebare.Am fost concediata si acum sunt in preaviz lucrez de 6 luni jumate dar concediu nu mi-am luat,mi sa spus ca ma vor plati ,problema e ... (vezi toată discuția)
Demisia geoman geoman Baiatul meu a lucrat la o firma pana pe data de 06-07-2015 si a dimisionat pe data de 15-07-2015 este ziua de salariul lichidarea pe luna iunie pana la aceasta ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca meningita meningita buna ziua..lucrez la o firma in ROMANIA cu domeniu de activitate in Franta si mi s-au incalcat drepturile salariale in ultimele 3 luni.Mentionez ca primesc ... (vezi toată discuția)