avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absente nemotivate

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: am un salariat care trebuia sa se prezinte la serviciu la tura in data de 16.07.2015(mentionez ca salariatii lucreaza in ture de 15 zile la serviciu cu 15 zile tura libera, deci in perioada 01-15 iulie a fost in tura libera) . Salariatul in cauza nu s-a prezentat la serviciu,s-a incercat de nenumarate ori sa se ia legatura cu dansul telefonic,undeva pe 20-25 iulie s-a discutat telefonic cu dansul si a sustinut ca vine la serviciu si face cerere de concediu fara plata sau isi da demisia. Acest lucru nu s-a intamplat,am asteptat sa vina, la inceputul lunii august i s-a transmis o somatie prin care il informam ca trebuie sa se prezinte la serviciu sau sa ia legatura cu societatea,insa fara raspuns. Spuneti-mi cum sa procedez in acest caz, in Revisal nu i-am suspendat contractul de munca inca,desi pe luna iulie a fost trecut nemotivat toata luna. Este corect asa?Noi am incercat sa facem tot posibilul sa nu-l concediem,insa se pare ca nu reusim sa dam de dumnealui, am inteles ca este posibil sa fie plecat in strainatate si sa lucreze la negru,dar nu stim acest lucru. Ajutati-ma, va rog, cu o solutie in acest caz cat mai urgent. Este nevoie sa fac o decizie de suspendare a cim pentru absente nemotivate?Am inteles ca as avea nevoie de o astfel de decizie,pentru ca salariatul nelucrand toata luna iulie a fost trecut nemotivat si nu a fost platit. In plus salariatul si-a luat tot cencediul de odihna pe anul 2015, in cazul in care va fi concediat trebuie sa ii retin banii pe concediu,insa nu am de unde sa ii retin intrucat dumnealui nu a mai lucrat iar salariile anterioare si le-a primit integral,nu are nici garantie de gestiune. Cum trebuie sa procedez cu concedierea si cu recuperarea banilor pentru concediul efectuat?Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
Roxy1908, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 3 Septembrie 2015
1. Ce se poate face este sa se efectueze cercetarea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate ...Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

2. Art. 258. C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.


Va multumesc pentru ajutor,salariatul in cauza a fost convocat pentru a se prezenta la cercetarea disciplinara in data de 31.08.2015. Salariatul nu s-a prezentat si nu a luat legatura cu societatea,in aceasta situatei ii desfac contractul de munca. Cum trebuie sa procedez?
1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile legii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. In acest caz, comisia de disciplina va incheia un proces-verbal in care se va mentiona:
- lipsa salariatului la data sedintei
- necomunicarea de catre salariat a unui motiv temeinic care sa-l impiedice sa fie prezent la sedinta comisiei
- propunerea de sanctionare.
Tocmai am primit plicul pe care i l-am transmis salariatului cu prima somatie(in care il instiintam ca trebuie sa ia legatura cu societatea si ca are absente nemotivate),s-a intors si plicul si conformarea de primire,de la posta mi-au spus ca s-a incercat transmiterea lui insa fara rezultat,in cazul in care primesc si plicul cu convocarea la cercetare disciplinara cu tot cu confirmarea de primire, din care rezulta ca salariatul nu a primit convocarea la cercetare disiplinara,atunci pot sa-i mai desfac contractul de munca?
"Daca salariatul refuza de luare la cunostinta, iar scrisoarea nu este confirmata de primire, comisia de cercetare disciplinara va convoca salariatul in prezenta martorilor si va intocmi un proces-verbal, in care se vor specifica refuzul angajatului de a primi convocarea si faptul ca in prezenta martorilor i s-a comunicat cauza, data si locul desfasurarii activitatii comisiei disciplinare."
[ link extern ] /

sau

"Daca pe plicul trimis prin posta este facuta mentiunea, de catre oficiantul postal sau angajatul postei ca refuza primirea detineti dovada clara in privinta refuzului de a primi convocarea.
Potrivit art. 251 alin. (3) din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea facuta in scris, de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Asadar, daca pe plicul de la posta scrie ca refuza primirea corespondentei cu aceasta mentiune puteti face dovada refuzului primirii convocarii de catre salariat si a bunei credinte a angajatorului care l-a convocat pe salariat iar acesta a actionat cu rea-credinta, refuzand nejustificat primirea corespondentei."
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca dupa absente nemotivate office.carmen office.carmen Un angajat lipseste nemotivat de trei saptamani timp in care nu a raspuns solicitarilor telefonice si mesajelor.I s-a expediat o recomnadata cu aviz de primire ... (vezi toată discuția)
Angajat nu ridica convocator disciplinar meridianbet_hr meridianbet_hr Buna! Ma confrunt cu o situatie pe care poate ati intalnit-o si voi pana acum. La momentul in care am inceput sa lucrez la actuala firma am gasit pontate ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului de munca florina-popa florina-popa Buna ziua, Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de 3 zile.Ce trebuie sa fac? Ii trimit adresa acasa ? (vezi toată discuția)