avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca dupa absente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca dupa absente nemotivate

Un angajat lipseste nemotivat de trei saptamani timp in care nu a raspuns solicitarilor telefonice si mesajelor.I s-a expediat o recomnadata cu aviz de primire in care era convocat la sediul firmei pentru clarificarea raporturilor de munca,nu s-a primit niciun raspuns.
Ce este de facut in cazul in care nu se primeste niciun semn din partea lui,daca nu se prezinta pentru a-si motiva absentele si a-si clarifica situatia?
Dupa cat timp si in baza carui articol i se poate desface contractul de munca?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 2 Iulie 2015
conform Codul munci art.51 alin (2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
----------------
Alin. (2) al art. 51 a fost introdus de pct. 22 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA‚ nr. 65 din 29 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 5 iulie 2005.
Pentru a fi concediat disciplinar pentru absente nemotivate, va trebui efectuata cercetarea disciplinara a salariatului in cauza.

1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate lidiaf lidiaf avem un angajat care nu a mai venit la munca din 04.04.2014, s-a certat cu sefu si nici nu a venit sa-si scrie demisia; cum pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim - absente adelaioanamoldovan adelaioanamoldovan Un angajat nu s-a prezentat la munca timp de 3 zile. Procedura desfacerii disciplinare a contractului. Trebuie suspendat in prima faza? Ce durata are ... (vezi toată discuția)