avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Controverse cu privire la o solutie de netrimitere in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Controverse cu privire la o solutie de netrimitere in judecata

Am o nelamurire mare pe care vreau sa o dezbat cu dvs. O speță sună în felul următor: O persoană accidentează în interiorul unei localități o altă persoană care traversa prin loc nepermis. Viteza cu care circula soferul autoturismului era de aprox. 63-64 km/h. In procesul verbal intocmit de către Poliție dar și în urma expertizei, s-a constatat că persoana accidentată a traversat prin loc nepermis și că în mod logic culpa producerii accidentului îi aparține. Pe de altă parte, culpa soferului autovehiculului ar consta în faptul că a circulat în localitate cu o viteza mai mare decât cea admisă, respectiv 63-64 km/h față de 50 km/h. Cu toate acestea, soluția dată de procuror a fost de NETRIMITERE în judecată. De ce a fost dată această soluție? Posibil și din cauza faptului că expertul numit în cauză a precizat un aspect extrem de important, și anume că, chiar dacă soferul autovehiculului ar fi condus mașina și cu 50 km/h, accidentul nu ar fi putut fi evitat, datorita faptului ca persoana accidentata a iesit brusc in strada si in fata masinii, de după o altă mașină. Întrebările mele sunt următoarele: se poate da Ordonanță de netrimitere in judecată în această cauză? Nu ar trebui sa se ia in vedere faptul că soferul autoturismului a depasit totusi limita de viteza legal admisă? Sigur, culpa persoanei accidentate este indubitabila, insa nu ar trebui avuta in vedere depasirea vitezei legal admise pe acel segment de drum? Este viteza singurul factor determinant intr-o solutie de trimitere sau de netrimitere in judecată sau trimiterea in judecată este condiționată și de alți factori colaterali? În speța de față, într-o posibilă plângere formulată în temeiul art. 340-341 NCPP, ce argumente ar putea fi invocate? In concluzie se poate da netrimitere chiar daca soferul autoturismului a depasit viteza legal admisa? si daca da, de ce? Aa, si inca ceva important: procurorul ierarhic superior a menținut soluția de netrimitere, însă a schimbat temeiul de drept în art. 16, alin. lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege). Așadar, se poate considera că fapta nu este prevăzută de legea penală sau că nu a fost săvâșită cu vinovăția prevăzută de lege? Care dintre acestea s-ar plia pe speța noastră? Vă mulțumesc!!
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:56, 19 August 2015
Este greu de spus.
Cate zile de ingrijiri medicale a avut victima?

Intrebarea este ce viteza trebuia sa aiba masina pentru a evita accidentul?

Daca la limita legala nu putea evita si nu sunt incidente alte incalcari ale circulatiei rutiere acesta este nevinovat.

Teoretic asa este...

Daca la viteza legala nu putea evita accidentul este cam tot aia...dar numai o expertiza de specialitate poate stabili asa ceva...
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca persoana vatamata nu a avut trecute in CML peste 90 de zile de ingrijiri medicale sau alte consecinte prevazute in lege, solutia este una corecta.
Domnule avocat, victima a avut nevoie de 55-60 zile ingrijiri medicale, deci nu a depasit numarul de 90 de zile necesar, insa in CML s-a stipulat ca i s-a pus viata in primejdie.
In cazul acesta putem discuta de o fapta penala, puteti ataca solutia, dar trebuie analizat bine dosarul.
Asa este, insa ma gandeam ca este de luat in calcul faptul ca, asa cum reiese din expertiza "accidentul/impactul nu putea fi evitat chiar daca soferul autoturismului ar fi rulat cu o viteza de 50 km/h, consecintele fiind practic aproape identice." Ma gandesc ca acest aspect specificat in expertiza a inclinat balanta.

Alte discuții în legătură

Cercetat pentru ucidere din culpa - in urma expertizei tehnice s-a declarat culpa comuna serbancostin82 serbancostin82 din martie 2009 sunt cercetat pentru ucidere din culpa in urma unui accident rutier. s-a declarat culpa comuna in urma expertizei tehnice, victima in varsta de ... (vezi toată discuția)
Am accidentat un pieton care traversa neregulamentar Serby13 Serby13 Buna ziua, In urma cu ceva timp am fost implicat intr-un accident de masina, eu fiind soferul, am accidentat un pieton care traversa neregulamentar, ... (vezi toată discuția)
Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)