Buna ziua. Va solicit cateva lamuriri in legatura cu o situatie in care ma aflu. Lucrez ca instructor la o sala de fitness. Timpul pe care il petrec acolo este de maxim 5 ore pe saptamana. Patronul si cu mine dorim sa punem la punct formele de angajare, dar nu cadem de acord asupra acestora. El insista sa imi fac PFA - desi eu nu am timpul fizic necesar sa umblu dupa actele de intocmire, intrucat in slujba principala petrec 10 ore pe zi, iar eu i-am propus contract de munca, in conditiie in care petrec la sala doar 5 ore pe saptamana, sugestie pe care el nu a agreeat-o foarte tare. Cum trebuie a arate acest contract de munca pentru a ma considera angajata? Unde trebuie sa caut? Cum sa rezolv situatia?
Fiind vorba despre un c.i.m. cu timp partial vedeti si prevederile legale de mai jos:
Art. 104 .mun.
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si
alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.
Art. 105 C.mun. (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
iuliangoga
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu expun o parere de expert, doar una proprie, bazata pe unele comentarii din zona economico-financiara. Avand in vedere ca se lucreaza la noul cod fiscal, exista tendinta de mutare a sarcinii fiscale catre aceste PFA-uri,acestea impreuna cu alte profesii independente/liberale vor plati cu varf si indesat asa-zisa relaxare fiscala,stabilita prin acest nou cod fiscal.
In cazul dvs., este clar ca patronul vrea sa scape de povara cheltuielilor cu forta de munca si va preseaza sa va indreptati spre PFA. Este o practica curenta dar, noul cod fiscal o descurajeaza prin impunerea unor taxe mai mari decat in cazul srl-urilor. Opinia mea nu este diferita de a celorlalte persoane care v-au sfatuit: contract individual de munca cu timp partial.