avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Refuz de a primi plangerea penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Refuz de a primi plangerea penala

Am facut o plangere penala la parchet impotriva procurorului de caz.Mi s-a returnat plangerea pe motiv ca nu intruneste conditiile prevazute in art.289.Verificand plangerea ,aceasta intrunea toate conditiile.Doar ca in plangere s-a facut trimitere la anexe, fara insa de a le numi mijloace de proba.
S-a mentionat urmatoarele:
plangerea trebuie sa cuprinda , numele , prenumele , codul numeric personal si domiciliul petitionarului, descrierea faptei, indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba , sub santiunea prevazuta de art. 294 al.2.
Intrebarea mea estedaca se poate face plangere conform art.339 din CPP , la ICCJ ?
Conform art.294(2)NCPP in cazul restituirii plangerii penale trebuia sa vi se indice elememtele care lipsesc,inteleg ca, v-au fost indicate elementele care lipsesc,completati plangerea conform celor indicate si reintroduceti-o,presupun ca nu ati scris in mod explicit ca,anexele sunt probele pe care intelegeti sa le utilizati.In opinia mea,fara insa a vedea plangerea dvs.si adresa de restituire nu sunt motive de plangere impotriva actelor procurorului conform art.339 NCPP.
Spre deosebire de C.p.p. din anul 1968, potrivit N.C.p.p., mijloacele de probă trebuie
indicate, doar dacă sunt cunoscute.

Potrivit art. 99 ”Sarcina probei”C.p.p. și art. 100 alin. 1 C.p.p. ”Administrarea probelor”, sarcina strângerii și administrării probelor în cursul urmăririi penale îi revine organului de urmărire penală.
In concluzie, neindicarea mijloacelor de probă, asta in ipoteza în care nu sunt cunoscute, nu mai constituie un motiv de restituire a plângerii pe cale administrativă petiţionarului, conform art. 294 alin. 2 C.P.P.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu sunt mulțumit de solutia de clasare a dosarului, am ... Marcel2017 Marcel2017 Daca nu sunt mulțumit de solutia de clasare a dosarului, am dreptul sa fac plângere la prim procuror, in termen de 20 de zile de la comunicare. Daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am depus o plangere penala la parchet, procurorul ... 4Mic 4Mic Buna seara . Am depus o plangere penala la parchet, Procurorul a clasat dosarul din lipsa de probe , am facut plangere impotriva solutiei care binenteles , a ... (vezi toată discuția)
Ce parer aveti de pct.8 art. 222 cod procedura penala? Roland Mindrila Roland Mindrila Prin Art. 222 punctul 8, coroborat cu art. 222, punctul 2, texte introduse prin Legea 202/2010 initiata de Predoiu: „(8)Plangerea indreptata la organul ... (vezi toată discuția)