Am facut o plangere penala la parchet impotriva procurorului de caz.Mi s-a returnat plangerea pe motiv ca nu intruneste conditiile prevazute in art.289.Verificand plangerea ,aceasta intrunea toate conditiile.Doar ca in plangere s-a facut trimitere la anexe, fara insa de a le numi mijloace de proba.
S-a mentionat urmatoarele:
plangerea trebuie sa cuprinda , numele , prenumele , codul numeric personal si domiciliul petitionarului, descrierea faptei, indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba , sub santiunea prevazuta de art. 294 al.2.
Intrebarea mea estedaca se poate face plangere conform art.339 din CPP , la ICCJ ?
Conform art.294(2)NCPP in cazul restituirii plangerii penale trebuia sa vi se indice elememtele care lipsesc,inteleg ca, v-au fost indicate elementele care lipsesc,completati plangerea conform celor indicate si reintroduceti-o,presupun ca nu ati scris in mod explicit ca,anexele sunt probele pe care intelegeti sa le utilizati.In opinia mea,fara insa a vedea plangerea dvs.si adresa de restituire nu sunt motive de plangere impotriva actelor procurorului conform art.339 NCPP.
Spre deosebire de C.p.p. din anul 1968, potrivit N.C.p.p., mijloacele de probă trebuie
indicate, doar dacă sunt cunoscute.
Potrivit art. 99 ”Sarcina probei”C.p.p. și art. 100 alin. 1 C.p.p. ”Administrarea probelor”, sarcina strângerii și administrării probelor în cursul urmăririi penale îi revine organului de urmărire penală.
In concluzie, neindicarea mijloacelor de probă, asta in ipoteza în care nu sunt cunoscute, nu mai constituie un motiv de restituire a plângerii pe cale administrativă petiţionarului, conform art. 294 alin. 2 C.P.P.