avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere Mostenire

Buna ziua tuturor, am si eu o problema ca si aproape toata lumea probabil, cand bine vorba de dezbaterea unei mosteniri. Situatia mea este in felul urmator: Defunctul Danila Iacob are 2 HA teren
extravilan. Ultimul titlu de proprietate care apare pe numele lui este din anul 1992. Acest Danila Iacob(bunicul meu) a decedat in 1993. O sa scriu asa cum ma duce capul, va rog sa ma corectati sau sa-mi puneti intrebari pentru ca sa dau niste date mai exacte. Deci, din 1951 apare primul titlu de proprietate danila iacob si danila eugenia(sotia acestuia). Acestia aveau 2 copii: danila constantin si danila zinia la momentul respectiv. In 1956 moare mama lor danila eugenia. In 1957 acest danila iacob se recasatoreste cu daria(nu-i stiu numele de fata) ca apoi sa devina danila daria. Aceasta daria avea deja o fata (viorica) la momentul recasatoriei. In 1961 acesti danila iacov cu daria(a 2-a sotie) au mai avut un copil(tanta). In 1993 moare danila iacob iar in 1994 moare danila daria(a 2-a sotie). Au ramas 4 mostenitori : constantin si geta care au parintii naturali pe iacob si eugenia, tanta care are parinti iacob si daria; si viorica care are parinte doar pe daria. Va spun din nou, primul tiltu de proprietate este pe iacob si eugenia (1951), iar ultimul titlu de proprietate este in anul 1992 doar pe numele Danila Iacob. Cine are dreptul la mostenite si cum se imparte? Va rog sa ma lamuriti si va rog sa ma scuzati pentru incoerenta in datul explicatiei. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 23:17, 22 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Eu cred că aici nu este vorba despre o moştenire în sensul clasic al termenului, ci despre un teren care a fost retrocedat în baza Legii 18/1991. Ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor, a fost emis acel titlu de proprietate în 1992. Iar în baza Legii 18, au dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate foştii proprietari sau moştenitorii acestora care au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în termenul prevăzut de lege. Dacă am intuit bine situaţia, atunci pământul se împarte între proprietarii (sau moştenitorii acestora, dacă ei nu mai erau în viaţă) care au depus cereri. Dacă bunicul dvs. a fost singurul dintre cei îndreptăţiţi care a depus cerere, atunci terenul se va împărţi exclusiv între moştenitorii lui Dănilă Iacob.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2015
elenagabi, utilizator
Buna dimineata, referitor la ce a spus elena gabi, ce inseamna mostenitorii lui danila iacob? toti 4 urmasi sau doar constantin, zinia si tanta? multumesc.
Dacă situaţia este cea pe care am intuit-o eu, cei care au dreptul la moştenire sunt cei trei copii - Constantin, Zinia şi Tanţa, precum şi soţia supravieţuitoare - Daria. Dat fiind faptul că ulterior a decedat şi Daria, cota ei revine copiilor ei, respectiv Tanţa şi Viorica. Din ceea ce cunosc eu, Daria, în calitate de soţie supravieţuitoare la data decesului lui Dănilă Iacob moştenea 1/4 din teren, iar copiii (cei trei) restul de 3/4 (deci, 1/4 fiecare). După decesul Dariei, cota ei de 1/4 se împarte în mod egal între cei doi copii ai ei - Tanţa şi Viorica. Aşadar, după calculele mele, cotele care revin, în final, sunt: Constantin - 1/4 (25%), Zinia - 1/4 (25%), Tanţa - 3/8 (37,5%) şi Viorica - 1/8 (12,5%).
Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am confrunt cu urmatoarea situație: in 1968 moare ... rendec rendec Buna ziua, Am confrunt cu urmatoarea situație: in 1968 moare de cuius, el are 4 copii si o sotie supravietuitoare, 3 copii renunta si unul din fii devine ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire care a fost dobandita dupa decesul autorului? jiulian jiulian Buna ziua,defunctul GHE.din anul 1987 are mostenitori doi fii ALEX si CORNEL,mentionez ca ALEX decedeaza in 1993,dupa care sotia lui GHE.in anul ... (vezi toată discuția)
Care sunt cotele aferente unei succesiuni Duca22 Duca22 Buna ziua, Care sunt cotele aferente unei succesiuni pentru 2 frati in cazul in care exista doar : 1 Certificat mostenitor fratele 1 - din 1985 dupa tata ... (vezi toată discuția)