jiulian a scris:
eu am omis sa va spun ca ...
Cand se da
o jumatate de informatie, atunci si raspunsul avocatului este ...
o jumatate de adevar. Nefericirea e ca o jumatate de adevar poate fi adeseori egala cu o minciuna intreaga. (depinde de valoarea informatiei omise).
Raspunsul meu de mai sus se pastreaza pentru ca el refera la
averea defunctului/defunctilor (= o universalitate) si nu la un
anume bun din patrimoniu.
Sau altfel spus, v-am dat "
formula matematica" aplicabila si
nu solutia.
Cand spun ca sotia supravietuitoare a lui Ghe mosteneste
1/4 din averea lui Ghe, ramane de vazut din ce e COMPUSA averea lui Ghe, pentru a vedea cat anume va detine ea
in final din fiecare bun in parte. Pentru ca in averea lui Ghe putem regasi bunuri intregi (1/4 din 1/1 = 1/4) sau ...
fractii din dreptul de proprietate (de exemplu o jumatate de tractor) si atunci 1/4 dintr-o fractie da ... cat o da. :) De exemplu 1/4 dintr-o jumatate de tractor = 1/8. Si acum devine interesant de stiut a cui era cealalta jumatate de tractor. Daca era a unui tert ( vecinul lui Ghe) atunci nevasta lui Ghe ramane cu 1/8 din tractor. Dar daca era chiar a nevestei lui Ghe, atunci 1/8 + o jumatate = 5/8 din tot tractorul.
Nici n-aveam cum sa va dau solutia pentru teren, fiindca ati mai OMIS sa spuneti al cui fusese de fapt terenul, despre care am ghicit ca era retrocedat. (al lui Ghe sau al nevestei lui?)
Ar trebui sa ghicesc ca Tudora era sotia lui Ghe?
Asta e mai simplu de ghicit.
Dar e mai greu de ghicit
ce-a vandut Tudora.
Putea sa vanda ...vrabia din mana. Pentru ca atata timp cat a trait, terenul era
inca...cioara de pe gard. (a fost retrocedat dupa moartea ei).
Prin urmare, "vrabia" (obiectul CONCRET al contractului de v-c = o casa sau o cota parte dintr-o casa, de exemplu) nu mai intra in masa succesorala ramasa de pe urma Tudorei (pentru ca si-a "luat zborul" prin vanzare).
Dar in ceea ce priveste "cioara" ...
ne lasam surprinsi. Trebuie vazut exact
obiectul vanzarii. Caci vanzarea putea sa aiba ca obiect un bun / o fractiune dintr-un bun sau bunuri determinate (si atunci "cioara de pe gard" = terenul sau partea ei din teren nu putea sa fie printre ele), dar putea sa fie la fel de bine si vanzarea unei mosteniri sau a unei
fractiuni dintr-o universalitate (oops! - si atunci putem gasi aici si o fractie de cioara).
Cred ca n-ar trebui OMIS sa mergeti cu ACTELE in biroul unui avocat. In felul acesta ar putea si el sa se exprime CONCRET ...fara exemple cu "vrabii" si "ciori". :D
Imi pare rau, dar n-am cum sa dau solutii cata vreme ceea ce am de la dvs. este ...
o ecuatie cu prea multe necunoscute.