avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte o mostenire care a fost dobandita dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte o mostenire care a fost dobandita dupa decesul autorului?

Buna ziua,defunctul GHE.din anul 1987 are mostenitori doi fii ALEX si CORNEL,mentionez ca ALEX decedeaza in 1993,dupa care sotia lui GHE.in anul 1996.Mostenitorii lui ALEX sunt IULIAN (fiu)si sotia GETA care nu este mama lui IULIAN.In anul 2010 se dobandeste un teren de 5000 mp.INTREBAREA este cum se imparte legal acesta?Daca se poate sa imi aratati un calcul matematic(fractii).! VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Danghi , utilizator 21:07, 29 August 2018
Nici pomeneala!
Macar "ochiometric" si tot n-are cum sa aiba Geta egal cu Iulian (varianta 2). Si nici mai mult de jumatate din ce are Iulian. (varianta 1).

Imparteala este exact cea pe care v-am dat-o initial (pare ca ghicesc bine :) ...cred ca trebuie sa ma apuc de dat in carti :D

romascanu a scris:

Averea lui Ghe se impare astfel:
1/4 sotia lui Ghe
3/4 copiii lui Ghe (3/8 Cornel si 3/8 Alex)

Averea sotiei lui Ghe (adica bunurile ei + acel 1/4 primit de la sot) se imparte asa:
1/2 Cornel (1/2 din 1/4)
1/2 (din 1/4) fiul lui Alex (Iulian).

Dar sotia lui Alex primeste 1/4 din acel 3/8 reprezentand partea lui Alex dupa tatal sau Ghe iar restul de 3/4 din 3/8 primeste tot Iulian. (= mostenire prin retansmitere).

Deci ... s-o luam "babeste".

Cornel avea 3/8 de la tata = 1875 mp
Alex avea si el 3/8 de la tata = 1875
Sotia lui Ghe (Tudora) avea 1/4 de la sot = 1250 mp.

La moartea Tudorei, cei 1250 mp ai ei se impart in mod egal intre Cornel si Iulian (care vine in locul lui Alex) = 625+625

Deci Cornel are 1875 de la tata + 625 de la mama = 2500 (final)

Cei 1875 ai lui Alex se impart intre Geta (1/4) si Iulian (3/4). = 468,75 + 1406,25

Iulian are in final 625 mp de la bunica + 1406,25 de la tata. = 2031,25
Geta are 468,75.

Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
romascanu, moderator
Daca terenul a fost al lui Ghe si sotia sa nu a cerut reconstituirea dreptului de proprietate, cei 5000 mp se impart Cornel 2500mp, Iulian 1875mp si Geta 625mp.
Da. Corecta observatia lui @ lazu.

Daca Tudora nu a facut cerere de reconstituire, atunci ...o "sarim din schema".

Cei 5000mp ai lui Ghe se impart in mod egal intre Cornel (2500) si Alex (2500).
Iar partea lui Alex merge 1/4 la Geta (625) si 3/4 la Iulian (1875).

In orice caz (cu sau fara Tudora) tot nu reusesc sa vad cum s-a ajuns la varintele de calcul ce vi s-au dat.
Buna seara!
Va rog sa mi răspundeți la următoarea speță.
Părinții mei au locuit la oraș au avut un apartament pe care l-au vandut si s au mutat la tara în casa mostenire de la bunica de pe tata intre timp a decedat si tatal meu .Mentionez ca o parte din banii de pe apartament au fost investiti in casa pentru a fi renovata.
Care este partea mea din casă și din pământul care este si el tot mostenirea tatălui meu de la bunica.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
Danghi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire masa succesorala intre mostenitori(mostenitori directi si descendenti) constsil constsil masa succesorala este formata din 10 000 mp. sunt 8 mostenitori.mai multi sunt decedati si pentu ei vor veni dupa caz, copiii sau copiii si sotul ... (vezi toată discuția)
M-am incurcat in fractii ContSters344024 ContSters344024 am doi morti..primul sotul si..apoi sotia supravietuitoare impart un titlu pe legea 18 de pe urma sotului si tre sa dezbat mostenirile pe prima ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa decesul tatalui ANDREI DUMITRU ANDREI DUMITRU Buna ziua. Tata a decedat in urma cu 12 ani;mama traieste iar noi suntem 3 copii (2baieti -1fata).Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune iar ... (vezi toată discuția)