avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea dupa decesul tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea dupa decesul tatalui

Buna ziua. Tata a decedat in urma cu 12 ani;mama traieste iar noi suntem 3 copii (2baieti -1fata).Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune iar bunurile sunt:-un apartament 2 camere;-casa 5camere cu teren 1200mp;-teren intravilan langa terenul casei de 1200mp;-teren intravilan 2500mp arabil la150m de sat;-teren intravilan 5000mp arabil la 250m de sat;-teren extravilan 5000mp.Un baiat sta la apartament cu sotia si 2 copii (la acest apartament a contribuit la cumparare lui cu aproape jumatate din suma,dovada fiind scrisurile mamei cu contributia fiecaruia)-celalalt sta cu mama, sotia si un copil iar sora divortata si cu copil in apartamentul proprietatea acesteia.Cum se pot imparti bunurile acum daca se cere prima succesiune si cum se vor imparti dupa decesul mamei?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:01, 3 Iulie 2011
Cei trei copii au dreptul la 3/4 din mostenire, iar sotia supravietuitoare la 1/4 din mostenire. Mergeti la notar pentru deschiderea succesiunii. Cu stima.
Dupa decesul tatalui, in cazul in care bunurile sunt bunuri comune, deci achizitionate de cei doi soti in timpul casatoriei, mama- sotia supravietuitoare are cota de 1/2 plus 1/ 4 din cealalta jumatate a defunctului sau sot, iar diferenta de 1/ 4 va fi impartita in mod egal de cei 3 copii.
nu ati specificat daca bunurile imobile respectiv casele sunt bunuri integrale ale tatalui dvs sau comune cu mama dvs. daca apartineau doar tatalui dvs atunci mama dvs va avea 1/4 iar restul de 3/4 se va imparti in mod egal intre cei trei copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Probleme succesorale tex tex Buna seara Ma scuzati ca va deranjez am si eu o mare problema Tatal meu a decedat in urma cu patru luni , de atunci fratele lui mai mare ne face numai ... (vezi toată discuția)
Mostenirea radu1982 radu1982 am o mica problema ...tatal meu a murit in martie 2009 iar bunicul (tatal tatalui meu)in luna august al aceluias an.bunica inca este in viata insa acum sunt ... (vezi toată discuția)