avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Situatie disperata de concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Situatie disperata de concediere abuziva

Buna,
Sunt intr-o situatie foarte dificila. Sunt in pragul unei concedieri abuzive. Lucrez intr-o firma multinationala de 3 ani. In parcursul acestor 3 ani am avansat de 3 ori. Tot timpul am respectat sarcinile de serviciu si am incercat sa imi ating indicii de performanta (indici care se ating foarte greu). Acum 2 luni s-a schimbat team leader-ul si persoana care a venit in loc are ceva clar cu mine, se i-a de mine din absolut orice, avanseaza oameni care nu au experienta necesara, si eu stau pe acelasi departament de 2 ani de zile (desi eu am zis de fiecare data cand am ocazia ca vreau sa merg pe alt departament pentru a ma dezvolta) si mi se spune ca ea nu intelege ce caut inca aici ca nimeni nu ma vrea aici si ca niciodata nu voi avansa. Nu am zis nimic ca totusi am nevoie de job-ul asta ca ma intretin singura. La ultima intalnire s-a depasit orice limita, mi s-a spus pentru ca ma loghez in program cu 1 sau 2 minute mai tarziu, desi eu sunt la birou si astept sa se conecteze, trebuie sa ii spun ca intarzii cu logarea, ca din cauza asta imi va face dosar disciplinar de concediere pe motive administrative si pe motiv de incompatibilitate. Poate face asa ceva? Ce ar trebui sa fac in cazul asta?
Buna ziua,

pentru 1 -2 min nu se pune problema unei concedieri.
Respectati in continuare sarcinile de serviciu cu rigurozitate.
In masura in care puteti pastrati orice dovada a comportamentului agresiv ori nejustificat al sefului dvs. Copiati e-mailurile in care primiti sarcini de serviciu, pastrati orice documente care au legatura cu activitatea dvs. Este foarte posibil ca in cazul unui litigiu sa aveti nevoie de ele.
In cazul in care se declanseaza totusi o cercetare disciplinara, este bine sa aveti din primul moment un avocat specializat pe litigii de munca intrucat in cadrul cercetarii disciplinare se pot prevenio anumite abuzuri, daca sunteti asistata .
Daca este un angajtor care nu intelege, atunci poate decide o astfel de concediere.

Dvs aveti posibilitatea s-o contestati in instanta.
Multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Am restectat cu rigurozitate toate sarcinile de servici, chiar si sa ii dau e-mail cand ajung si cand plec, pentru ca ea nu are timp sa verifice rapoartele, ca nu e de datoria ei, cica.
Avand in vedere ca mi-am depasit targetele pana in prezent, mai tare s-a enervat ca nu mai are motiv sa ma dea afara, si acum imi asculta toate telefoanele poate poate fac vreo greseala. Ieri mi-a pus capat cu totul. In timp ce dadeam un telefon, clientul respectiv mi-a dat respins, si am mai stat vreo 3 secunde, pana terminam sa scriu un e-mail, si apoi mi-a spus ca de ce i-am inchis clientului, ca eu nu am avut rabdare sa sune, ca asa ceva este inacceptabil. Eu i-am spus ca poate verifica, avand in vedere ca toate apelurile sunt inregistrate. Stiind ca am dreptate, mi-a spus ca oricum si daca ai ceva e cuvantul ei importiva cuvantului ei, si ca nimeni nu m-ar crede pe mine deoarece cuvantul meu nu are nici o valoare.
Din fereicire pentru mine, sunt in tratative cu o alta companie, si daca totul merge bine, ar trebui sa imi dau demisia la zi, avand in vedere ca este in alt oras.
Evident ca teamleadera nu ar fi de acord si numai de ciuda mi-ar baga bete in roate si nu m-ar lasa sa plec fara a sta in preaviz.
Cum as putea sa fac?
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda prevaiz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisia, neinregistrarea acesteia este reglementata ca fiind contraventie si sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. de catre ITM.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Am citit cu eu ca nu poate sa nu o inregistreze, dar poate sa imi desfaca contractul de munca cu litera "a" daca nu stau in preaviz?

Alte discuții în legătură

Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Lipsit nemotivat 3 zile de la lucru impomc impomc Buna ziua.Lucrez ca inginer de 4-5 luni la o firma.In urma cu ceva vreme am primit o alta oferta de job si am vrut sa plec la la jobul actual fara preaviz sa ... (vezi toată discuția)
Bună. cum se procedează corect si legal daca vreau să-mi dau ... Anonr Anonr Bună. Cum se procedează corect si legal daca vreau să-mi dau demisia de la actualul job si nu pot efectua preavizul deoarece la noul job au nevoie ... (vezi toată discuția)