avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contestatie de tutela si oprirea mutarii din casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contestatie de tutela si oprirea mutarii din casa

Sint stabilit in strainatate. Mama mea este inca in Romania, in virsta, bolnava de nervi sub tratament si ingrijire medicala.
Mama locuieste in apartamentul ei proprietate personala.

Sora ei, (matusa mea) a pus-o sub tutela ei fara sa-mi comunice nimic. Acum are planuri sa o mute din casa ei si sa plece cu totii in strainatate in mai putin de 3 saptamini. Ce pot sa fac ca sa opresc aceasta actiune urgent si mama sa poata ramine in casa ei?
Cel mai recent răspuns: Elena Zodila , Avocat 13:40, 13 Iulie 2009
Potr. dispoz. C.Fam.autoritatea tutelara poate institui curatela, printre altele, daca,
- din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
- daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
Instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.
Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului a celui reprezentat, din oficiu.
Poate ar fi indicat sa luati legatura cu autoritatea tutelara si sa dispuna ridicarea curatelei, dovedind ca, curatorul actual este de rea-credinta.
Ce n-am inteles, este motivul ptr.care dvs. va opuneti ca mama sa paraseasca tara. Poate sora dansei nu urmareste decat interesul bolnavei.

Curatela nu poate fi instituita fara acordul tuturor membrilor familiei persoanei a carei curatela se solicita.
Prin urmare matusa avea nevoie de declaratia dvs notariala ca sunteti de acord sa fie numita curator dansa.
In mod cert aceasta procedura nu a fost urmata.
In aceasta situatie sesizati de urgenta autoritatea tutelara si solicitati ridicarea curatelei si formulati dvs ceererea de curator aratand ca sunteti singurul fiu si singurul in drept sa solicite acest lucru, dvs ne mai avand nevoie de acordul nimaniu daca nu mai aveti alti frati sau surori ori tata.

In plus curatorul are dreptul de administrare a bunurilor nu drept de dispozitie, prin urmare masura vanzarii casei de catre matusa este ilegala.
Luati de urgenta legatura cu autoritatea tutelara, iar daca acestia nu va ajuta trebuie sa actionati pe calea instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Despre curatela oroian daniela oroian daniela Am o intrebare referitor la curatela,am citit pe net,dar prea multe nu am inteles,sau poate ca nu era explicit la problema mea,asa ca va rog sa ma ajutati.In ... (vezi toată discuția)