avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... trimitere extras certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

trimitere extras certificat de nastere

Buna ziua!

Am nevoie de extras de certificat de nastere al mamei mele decedate acum 2 saptamani, pentru ca sa primesc pensia ei, in calitate de fiu.Dar Starea Civila e tocmai la Cluj,intr-o comuna, unde mama a fost inregistrata la nastere, in 1924.Doamna secretar al Starii Civile de acolo mi-a spus telefonic(eu sunt din Ploiesti) ca poate trimite extrasul numai notarului sau Casei de Pensii, sau Evidentei Populatiei din Ploiesti, daca acestea trimit o cerere.As avea treiintrebari:
1.Ceea ce mi-a spus la telefon d-na seccretara e ccum ar vauprins intr-o Lege, care lege?
2. Ce sa scrie d-nul notar intr-o eventuala cerere, dar de la Casa de Pensii?Trebuie sa existe o solutie pt. a primi acel extras .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:56, 26 August 2015
Puteti solicita si primi conform Legii 119/1996 respectiv HG 64/2011, o adeverinta anexa 9 - cu mentiuni, dupa actul de nastere al mamei dvs, pe care ulterior sa o depuneti la Casa de Pensii. Cererea o puteti depune la starea civila de la locul dvs. de domiciliu care va face corespondenta cu starea civila de la locul de nastere al mamei dvs.Casa de Pensii nu are dreptul de a solicita extras, iar notarul va solicita extras doar daca deschideti succesiunea la el.
Multumesc pt. raspuns.
1.Eu, in calitate de fiu, nu am nevoie sa deschid succesiune.Asa am citit pe Internet-Art.653 din Codul Civil, Cap.1.Eu nu vreau decat,in calitate de fiu al mamei, sa incasez acea pensie de 700lei.Atat.Nu am frati, surori, tata...nimic.
2.Dar daca, din rea-credinta, lene, abuz, cei de la Starea Civila din Ploiesti nu vor sa scrie o amarata de scrisoare la Starea Civila-Cluj Cluj pt. a primi acel extras de cerificat(desi pe cartea de munca a mamei sunt datele de pe certificatul ei de nasere !!!t)UNDE, LA CINE MA POT PLANGE?! Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2015
CYBORG, utilizator
Tot in calitate de fiu aveti dreptul pe langa ultima pensie si la ajutorul de inmormantare care nu este deloc de neglijat, fiind in suma de 2.400 lei. Pentru aceasta trebuie sa dati o declaratie la notar cum ca ati suportat cheltuielile de inhumare si sa predati la casa de pensii si o chitanta de la cosciug, ori de la pomana.
Daca dupa mama nu au ramas bunuri nu trebuie sa deschideti succesiunea, in schimb daca avea bunuri de orice fel, chiar si bani la CEC, banca, certificat de actionar, casa, masina, teren, etc, va trebui sa deschideti succesiunea.
Cei de la starea civila nu au cum sa va refuze intrucat acea adeverinta anexa 9 cu mentiunile inscrise pe marginea actului este perfect legala a fii solicitata de dvs. Faceti dovada la st.civ. cu certif dvs. de nastere din care rezulta numele dvs. si al mamei la deces. Nu va faceti griji, totul se va rezolva cu rabdare.
In primul rand vreau sa primesc pensia mamei.Deci daca duc acea adeverinta la Casa de Pensii voi primi pensia?(pentru succesiune trebuie bani, de unde?)Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
CYBORG, utilizator
Desigur. La Of. de pensii veti prezenta si declaratia pentru obtinerea ajutorului de inmormantare, ca sa mai primiti niste bani.Oricum sunt aceleasi acte, de ce sa nu solicitati ambele drepturi adica si pensia si ajutorul. Succesiunea o faceti ulterior cand va reveniti cu finantele. Daca deschideti succesiunea in termen de 1 an de la deces e ceva mai ieftin. O sa va spuna notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mama a decedat de curand.dansa a fost divortata de ... grigut grigut Buna ziua, Mama a decedat de curand.Dansa a fost divortata de tatal meu inainte de Revolutie , probabil 1982 , 1983, si in urma acestui fapt si-a reluat ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat de naștere pentru un decedat Maryzin Maryzin Bună ziua! As dori să primesc un răspuns legat de următoarea situație: doresc să intru în posesia certificatului de nastere al mamei mele care este ... (vezi toată discuția)
Obtinerea ultimei pensii a tatalui decedat bog68 bog68 Acum 20 de zile tatal meu a decedat. Mentionez ca a fost pensionar SRI. Am primit ajutorul de deces de la Casa de Pensii a SRI dar nu si adeverinta pt. ... (vezi toată discuția)