Spuneti-mi va rog rolul certificatului de inmatriculare auto? Daca certificatul de inmatriculare este radiat conform
Legii nr. 432/2006 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate
Art. 5. - (1) In termen de 30 de zile de la radierea unui operator economic sau a altei persoane juridice din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului, daca detine vehicule inscrise in circulatie, certificatele de inmatriculare ale acestora se radiaza de drept in conditiile legii.
SE RADIAZA SI AUTOVEHICULUL? Am fost depistat de politisti circuland cu un autovehicul ce figura inscris pe o societate comerciala radiata. Fapta de a nu inscrie noul autovehicul este contraventie, dar daca am circulat cu un autovehicul cu certificatul de inmatriculare radiat este infractiune?
lămuriți-mă vă rog dacă certificatul de înmatriculare se radiază se consideră și autovehiculul? Nu am găsit explicația în ORDINUL 1501/2006 – Procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie a vehiculelor
ART. 24
(1) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie, daca fac dovada depozitarii acestora intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data:
a) cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
c) declararii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan ori abandonat se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.
(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.
ART. 25
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
Sunt 2 aspecte distincte radierea certificatului de inmatriculare si radiere auto din circulatie
Certificatul de inmatriculare poate fi radiat in anumite cazuri legal prevazute dupa cum este si speta dvs
Autovehicolul poate fi radiat din circulatie,la cererea proprietarului de drept sau al autoritatilor in drept
Radierea din circulatie este o masura irevocabila,autovehiculul o data radiat din circulatie nemaiputand circula pe drumurile publice
In cazul dvs ati fost depistat in trafic circuland cu autovehicul al carui certificat de inmatriculare figura in evidenta SPR drept radiat,respectiv fapta constituie infractiune
va multumesc pentru raspunsul promt. O ultima explicatie: radierea certificatului de inmatriculare echivaleaza cu radierea autovehiculului? In speta mea, Oficiului National al Registrului Comertului a radiat societatea comerciala din evidenta, drept urmare in 30 de zile s-a radiat si certificatul de inmatriculare. Situatia e mai complexa intrucat Oficiului National al Registrului Comertului nu a comunicat situatia DIRECTIEI REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARI VEHICULE pentru a radia din evidenta si autovehiculul. Politistul a constatat ca societatea este radiata de un an, deci si certificatul de inmatriculare dupa 30 de zile. Atat ORDINUL 1501/2006 cat și OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public, actualizata prin OUG nr. 63/2006 nu prevad ca se considera radiata din circulatie autovehiculul care are certificatul de inmatriculare radiat. Dar nici nu am o definitie a certificatului de inmatriculare.
Astept un raspuns la ultima intrebare supusa dezbaterii.
Radierea vehiculelor ca urmare a radierii firmei detinatoare este abuziva si discriminatorie atata timp cat in cazul persoanei fizice care decedeaza (se "radiaza" ;) ) certificatul de inmatriculare nu se radiaza!
Prevederile legii cu privire la radierea vehiculelor in cazul radierii firmei sunt ambigue in conditiile in care "conditiile legii" mentionate la art. 5 din L432 /2006 nu sunt altele decat cele de la art. 24 din Ord. MAI 1501 si/sau art. 17 din OUG 195/2002 R.
Art.17. - (1) Radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenţă a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.
(3) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenţă.
(4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân sau abandonate, se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
Avand in vedere ca prevederile normelor in vigoare se bat "cap in cap" in privind radierii
va puteti sustine cauza si nevinovatia tocmai pe aceste inadvertente legislative:
1. art. 17 din OUG 195/2002 -
- proprietarii de vehicule sunt atat PF cat si PJ, in oug 195 nu se face deosebire intre proprietari;
- radierea din evidenta a vehiculului se face "la cererea proprietarului" si nu la "radierea" din evidenta a proprietarului (decesul proprietarului sau radierea firmei !!). Se radiaza vehiculul in cazul decesului proprietarului PF? Nu! Atunci care sunt motivele ptr care se radiaza in cazul PJ? Astfel se atenteaza la dreptul de proprietate al actionarilor PJ, autoritatile radiaza masina in mod abuziv.
2. art. 24 din OMAI 1501/2006
- Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie
Pe cale de consecinta, nu sunt obligati!
3. art. 5 din L432/2006
- radierea se face in "conditiile legii"! Care sunt conditiile legii si care lege?
- Art. 9. - Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta (OUG 189/2005) se completeazã cu cele ale OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele ale OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.";
Adica cu cele ale art. 17 unde se mentioneaza ca radierea se face la cererea proprietarului iar de aici contradictia dintre cele 2 oug-uri in privinta radierii.
In plus, OMAI 1501/2006 din 13.11.2006 a fost publicat in MO nr. 941/21.11.2006 iar L432/2006 din 27.11.2006 privind modif. si completarea OUG 189/2005 a fost publicata in MO nr. 976/06.12.2006 , adica anterior publicarii L432/2006 in MO.
In L432/2006 nu se face nicio referinta la prevederile OMAI 1501/2006 care se refera in mod special la inmatriculare si radiere ci numai la OUG 195/2002 (adica radiere la cerere).
Sper ca intelegeti ce vreau sa spun!
Legea 432 nu este corelata cu OMAI 1501 care era deja publicat in MO!
Au promovat o lege cu "bube".:tooth:
Coroborate cu faptul ca in OUG 195 proprietarul vehiculului nu este diferentiat (PF vs PJ), parerea mea este ca judecatorul care va judeca cauza se va afla intr-o mare trilema!:)