avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura pentru persoana fizica din UE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura pentru persoana fizica din UE

Buna ziua.

Am o firma si pana acum am prestat servicii de web design altor firma. Am o ocazie de a colabora cu 2 persoane care nu au firma. As dori sa stiu, este in regula sa scot factura + chitanta(plata va fii numerar) pe numele lor, alaturi de cnp?

Alta chestie, daca persoana este din Londra, conteaza la ceva sau e in regula?
Si daca tot e vorba de UE, mai indraznesc sa intreb ce trebuie facut daca lucrez cu firme din UE?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRU - ADRIAN MIU , Contabil 19:08, 22 August 2015
Punctul 1
In primul rand pentru ca sa ceri date clientului sa ai grija sa fi inregistrata pe dataprotection.ro
CNP-ul nu este necesar neaparat.
Daca clientul este pers fizica nu ii poti da chitanta, trebuie sa ai casa de marcat fiscala si sa emiti bon fiscal.
daca trimiti produsele prin curier si primesti banii ramburs nu emiti tu chitanta ci curierul. apoi firma de curierat iti trimite tie banii in cont.
ca sa scapi de bataia de cap cu casa de marcat poti incuraja clientii sa iti platesca in cont prin transfer bancar sau cu cardul pe site.
Daca totusi incasezi cash si emiti chitanta/bonul intr-o alta zi ulterioara celei in care ai emis factura nu este problema.
Gandeste-te cate facturi primesti tu (de ex: facturi utilitati) si le platesti la n zile dupa…

Punctul 2
Serviciul prestat catre o persoana fizica, trebuie facturat cu TVA 24% deoarece este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. 3 din Codul fiscal si punctul 15 din normele de aplicare.

Aceasta regula generala prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Prin norme se stabileste ca locul serviciilor prestate catre persoane neimpozabile se determina in baza prevederilor art. 133 alin. (3) din Codul fiscal daca nu se aplica exceptiile prevazute la art. 133 alin. (4), (5) sau (6) din Codul fiscal, iar operatiunea prezentata de dvs. nu se incadreaza la exceptii.

Prevederile legale de la art. 133 alin. (3) din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile cuprinse in Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.

Prin paragraful (5) din Directiva CEE nr. 8/2008 se prevede ca "in cazul prestarilor de servicii catre persoane neimpozabile, norma generala ar trebui sa ramana cea conform careia locul de prestare a serviciilor este locul unde furnizorul si-a stabilit sediul activitatii sale economice."

In concluzie, avand in vedere faptul ca locul activitatii economice al dvs. este in Romania, locul serviciului prestat este in Romania, motiv pentru care se aplica cota de 24% TVA la facturarea serviciului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2015
ALEXANDRU - ADRIAN MIU, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de tva - factura fara tva in spatiul ue? ionutr81 ionutr81 buna ziua, Situatia existenta: in romania exista o firma neplatitoare de TVA care emitea facturi catre o firma din UK tot neplatitoare de TVA, binenteles ... (vezi toată discuția)
Regimul tva la facturile externe intracomunitare alexj alexj SC [b]neplatitoare de TVA[/b] in Romania, [b]inregistrata in ROI in scopuri TVA[/b] doreste sa stie cum se emit facturi externe pentru prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii catre client extracomunitar irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O firma cu sediul in Romania, platitoare de tva va presta servicii IT (intocmire website) catre o firma din Elvetia. Locul prestarii serviciului ... (vezi toată discuția)