avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa ccc

buna seara
am cateva nelamuriri si va cer ajutorul!
m-am angajat in 1 septembrie 2012 la o sc
in 24 septembrie 2013 am nascut
intrucat tatal renunta la luna pe care ar trebui sa beneficieze de ccc trebuie sa ma reintorc la serviciu
am discutat cu patronul si am cazut de comun acord sa imi inceteze cm cu art de somaj
insa am unele nelamuriri.stiu ca trebuie sa lucrez minim o zi pentru a putea beneficia de indemn de somaj.asadar.daca copilul este nascut in 24 cm trebuie sa isi inceteze suspendarea in 23 sau in 24 august?si o zi dupa ar trebui sa inceteze,nu?
-ce fel de adeverinte si acte trebuie sa imi emita angajatorul pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?as vrea sa nu am surprize.sa imi inceteze ctr cu o zi mai devreme si sa nu pot lua indemnizatie.
imi trebuie adeverinta pentru veniturile realizate din 2012-2013 pana sa intru in ccc?
care e perioada de timp in care pot beneficia de somaj?am 12 ani vechime...cumulat,nu neintrerupt
va multumesc mult
o seara placuta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 23 August 2015
perioada CCC este considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor de somaj, ca urmare a prevederilor art. 22 din OUG 111/2010.
Art. 22:
Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, nu doar perioada concediului propriu-zis (aici intra in calcul si concediul extins printr-o a doua nastere survenita inainte de expirarea concediului cu primul copil) constituie perioada de cotizare, ci si concediul fara plata solicitat in baza art. 6 din OUG 111/2010 (Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani).

Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj, dupa terminarea CCC, salariatei trebuie sa-i inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile. Astfel, daca persoana in cauza isi da demisia, ea nu va mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Documente necesare

Pentru obtinerea indemnizatiei de somaj sunt ncesare urmatoarele documente:
- actul de identitate (original si copie)
- actele de studii si de calificare original si copie)
- certificat de casatorie (original si copie)
- adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt de munca, ori ca are anumite restrictii medicale
- actele eliberate de organele financiar teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri ori ca realizeaza venituri mai mici decat indemnizatia de somaj
- declaratie pe proprie raspundere
- alte documente, in functie de persoana solicitanta
Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilui constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj, la fel si perioada pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre salariat, cat si de catre angajator.
Intrucat tatal renunta la luna respectiva, dvs trebuie sa va reluati activitatea in data de 25.08.2015.

Art. 17 din Legea 76/2002:
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

In speta, angajatorul va trebuie sa va inceteze c.i.m. in baza art.65 C.mun. pentru a putea beneficia de somaj.

La incetarea c.i.m., va trebuie sa vi se inmaneze urmatoarele documente :
- decizia de incetare
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul si indemnizatia de crestere a copilului flavii flavii Buna seara, Am lucrat 2 ani la o firma iar acum m-am angajat la firma viitorului meu sot. Am dori sa beneficiez si de somaj. Dupa cat timp pot face asta si ... (vezi toată discuția)
Somaj in caz de restructurare a postului bagins bagins In cazul in care postul meu se restructureaza eu pot primi somaj?...tinand cont ca la actualul loc de munca am stat 7 luni iar inainte am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? margaretalupica margaretalupica Am lucrat 6 luni la o firma,am intrat in concediu medical 3 luni,apoi am nascut,am stat 2 ani in cresterea copilului,dupa care am vrut sa-mi depun actele ... (vezi toată discuția)