avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare proces-verbal - apel 112
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare proces-verbal - apel 112

Buna ziua,

Am primit un PV si o amenda de 1000 Lei pentru \"apel fara motiv justificat la 112\".

Circumstantele sunt urmatoarele:
- in timp ce circulam cu motorul am depasit o masina de politie stationata pe avarii in mijlocul drumului si care dadea semne ca ar vrea sa intoarca (avea rotile bracate). Cand i-am depasit i-am si claxonat destul de insistent, de frica sa nu plece fix cand ii depaseam. Dupa aceasta, politistii m-au urmarit cu masina si m-au impins cu acesta inspre bordura (motorul blocat intre masina de politie si bordura, era sa cad sa-mi rup capul si eu si prietena mea). Nicio clipa nu au avut niciun fel de avertizari (sonore sau luminoase) in functiune si nu au facut niciun semn cunoscut de lege la care ar trebui sa opresc. Pur si simplu m-au depasit (prin triplare) si au tras brusc de volan in fata mea. In tot acest timp am mers 100% legal, mai ales ca eram cu prietena mea in spate.
- dupa ce s-au coborat din masina, cei 2 politisti au venit f. nervosi la noi, ca ma amendeaza ca \"am claxonat\", ca-mi face si drege. Le-am explicat ca era cat pe-aci sa cad cu motorul din cauza lor, la care au raspuns ca nu le pasa, si ca raspund ei daca muream sau ne loveam, dupa care care au devenit agresivi.
- in acest moment am apelat 112 si am reclamat comportamentul celor 2. Acestia erau ff. deranjati de apel, au incercat sa-mi smulga telefonul din mana, sa ma impinga in masina de politie, sa ma bruscheze, sa ma traga de geaca de pe mine pe motiv ca nu le dau actele, cu toate ca in tot acest timp le spuneam sa-mi permita sa le scot din buzunar (aveam mana dreapta imobilizata la spate, iar in stanga aveam tel si vorbeam la 112).
- la 112 am vb cu cineva de la Politie care mi-a sugerat sa le fac o plangere celor 2, dupa care am terminat apelul, moment in care cei 2 agenti s-au mai calmat putin si m-au lasat sa le dau actele, nu inainte de a incepe s-o agreseze fizic pe prietena mea (o bruscau de umar si-i cereau si ei actele, pe motiv ca \"a fost partasa cand i-am claxonat\"). Cand le-am explicat ca ea e pasager si n-are nicio treaba au renuntat.
- mi-au verificat toate actele (totul in regula), apoi au inceput sa ma intimideze spunand ca \"nu-ti faceam nimic, dar fiindca ai sunat la 112 de fata cu mine o sa-ti dau acum 1000 Lei amenda\". In acest timp am inceput sa-i si filmez cu telefonul mobil
- dupa aprox 15min au deschis geamul masinii, m-au chemat sa iau actele \"ca daca nu mi le lasa pe jos\", dupa care au dat sa plece cu masina. Am solicitat imediat sa-mi spuna pt ce m-au amendat (cica pt ca am sunat la 112) si am cerut in mod expres sa semnez PV si sa inscriu obiectiunile pe el. Initial au oprit masina si s-a facut ca scrie, insa cand am pronuntat cuvantul \"agentul .....\" au plecat cu masina in tromba si dusi au fost. Nu mi-au permis sa inscriu nicio obiectiune, nici sa semnez, si nici nu am primit o copie. Abolut nimic, au plecat pur si simplu. Toate astea le am filmat cu telefonul si se vede/aude super clar absolut totul - cand am cerut sa scriu obiectiuni, sa semnez etc. si cand au plecat cu masina.

Buun. A 2a zi le-am facut plangere la IPJ.
Dupa 1 luna fara 4 zile am gasit in posta procesul verbal pentru \"“a apelat serviciul 112 fara motiv intemeiat la fata locului existand deja un echipaj de politie in urma unei sesizari prin dispeceratul Politiei xxxxxx\" (am uitat sa spun, ei primisera apel pentru niste motociclisti care faceau nu stiu ce si au crezut ca eu fac parte din grupul respectiv, ceea ce nu era cazul) + o amenda de 1000 Lei.

Toate bune si frumoase, insa:
- pe PV apare acum un martor FALS, cu nume, adresa, CNP si semnatura
- la obiectiuni apar niste obiectiuni trecute de politist, gen \"a refuzat sa semneze PV si ..... ilizibil mai departe\". Din nou o minciuna - 1 pt ca nu am refuzat si 2 pt ca alea erau trecute la rubrica \"obiectiuni contraveninent\"
- de asemenea, peste tot apare ca \"eram prezent\" si ca \"am refuzat\" sa semnez PV, ceea ce clar nu este cazul.

La toate cele intamplate o am pe prietena mea martor, care vrea si ea sa depuna marturie impotriva acestor 2 indivizi.

Ideea este ca doresc sa contest aceasta porcarie de PV si as dori cateva sfaturi despre cum sa abordez formularea.

- eu consider ca am apelat justificat 112, mai ales ca erau sa ne doboare de pe motor fara niciun motiv real, apoi ne-au imbrancit pe-acolo de pomana. Eu nu am fost nicio clipa agresiv cu ei, nu le-am vorbit urat etc.
- nu m-au lasat sa semnez PV
- nu m-au lasat sa inscriu obiectiuni in PV
- nu mi-au dat o copie a PV
- agentii s-au recomandat ca fiind \"agenti ai pol rutiere\", cu toate ca erau intr-o masina a Pol Locale. In PV, agentul constatator nu a declarat \"calitatea\" (gradul), ci a trecut doar \"Ag. X Y\". Asta am vazut ca este motiv ce poate atrage nulitatea PV-ului.
- martorul pus in PV este clar unul inventat, fals, si vreau sa evidentiez acest lucru in contestatie, fiindca mi se pare strigator la cer la ce s-a ajuns sa faca acesti \"politisti\". Eu si prietena mea putem depune marturie ca nu a existat nicio alta persoana care macar sa se fi apropiat de noi cat am stat acolo (era si ora 10 seara), este suficient?
- mai am si filmarile in care se vede f. clar cand am cerut sa semnez si sa trec obiectiunile si ei au plecat cu masina in tromba de la fata locului si m-au lasat acolo

Dupa parerea dvs., analizand cele relatate mai sus, considerati ca am sanse sa anulez procesul verbal? In orice caz, as dori sa-i fac o plangere penala agentului constatator pentru ca a pus in PV un martor fals.
Orice sugestie pentru intocmirea acestei contestatii este binevenita.

ps: contestatia este suficient sa fie depusa la Judecatoria de care apartine localitatea in care s-a intamplat evenimentul, sau trebuie sa o trimit si la sediul politiei unde lucreaza agentul respectiv?
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
sorcy3k, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorcy3k , utilizator 12:27, 20 Decembrie 2020
Plangerea trebuia depusa la judecatorie in termen de 15 zile de la primirea pv si nu la IPJ.
Daca exista echipajul de politie unde era acesta?
Prietena poate avea atat calitatea de martor in proces cat si pe cea de victima daca spuneti ca a fost bruscata de politisti. Asa ca trebuie sa depuna si ea plingere penala pentru agresiune, ar fi bun un certificat medico-legal .
Contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare, solicitati citarea martorului inscris in pv, martor care trebuie sa confirme refuzul semnarii pv si nu a savarsirii faptei.
Prezentati probele pe care le detineti si aveti grija sa nu interveniti asupra inregistrarii prin editare (depuneti un cd cu inregistrarea). Eventual veti prezenta in instanta telefonul cu inregistrarea incidentului.
Puteti mentiona si uzurparea de calitati oficiale prin prezentarea ca agenti ai politiei rutiere, cei de la politia locala si-au luat-o in cap si cred ca fac parte din politia nationala, ei de fapt sunt niste angajati amarati ai primariei locale si fac pe rangerii.
Sansele de admitere a plingerii si anulare a pv si a amenzii depind de modul in care prezentati probele si va sustineti cauza. Ar fi recomandat sa beneficiati de serviciile unui avocat care stie cum sa sustina cauza mai bine impotriva "localilor".
Pe de alta parte cei de la politia locala nu au atributii in sanctionarea apelului nejustificat la 112.
Foarte corect si complet raspunsul colegei. Mentionati si abuzul de putere.
Multumesc pentru raspuns.

Plangerea initiala am depus-o la IPJ al judetului in care se afla localitatea cu pricina fiindca la momentul respectiv nu eram in posesia PV (sincer nici nu ma mai asteptam sa-l primesc, dar cred ca au aflat ca am depus plangere si l-au trimis ulterior, in posta, aranjat bine ... cu martor fals etc.). Pur si simplu am reclamat abuzurile pe care eu le-am observat.

Cand am spus ca am fost bruscati nu m-am referit ca am fost vatamati. Pur si simplu am fost imbranciti (eu si prietena), mie mi-au pus mana la spate si au tras de mine pe-acolo. Nu avem ce scoate de la IML fiindca nu a fost cazul de vatamari corporale rezultate din asta.

PV l-am primit in posta pe data de 21 Aug, deci sunt in termenul legal de 15 zile pt depunerea contestatiei la judecatorie.

Eu inca nu stiu ce functie exact au agentii respectivi. In PV nu e trecut decat: Agent constatator: "Ag. X Y" din Politia Localitatea_X. Noua ni s-au prezenta in mod repetat ca agenti de la rutiera, insa nu-s convins. Am inscris acestea in plangerea depusa la IPJ.

Am extras deja toate articolele de lege pe care agentii le-au incalcat in intocmirea PV-ului, o sa caut pe net niste modele de formulari.

"Pe de alta parte cei de la politia locala nu au atributii in sanctionarea apelului nejustificat la 112. "
=> foarte interesant! Poti sa-mi dai si mie o lege care sa sustina asta? Eu am cautat dar nu am gasit inca.
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
sorcy3k, utilizator
Legea politiei locale nr 155/2010. Acolo sunt prevazute atributiile si sanctiunile pe care le pot da politistii locali. Daca erau in masina politiei locale atunci erau politisti locali.
Pe antetul pv ce institutie a politia apare, politia locala sau IPJ? Politia locala nu apartine de IPJ ci de primarie.

Plingerea se depune numai la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost savarsita fapta, nu si la politie.

Daca ati fost imbranciti mentionati acest lucru in plingere. Politia nu are dreptul sa se atinga de un fir de par al unui contravenient. Apelarea la forta se utilizeaza numai in anumite situatii, contravenientul este recalcitrant, aduce injurii organului, etc.
Din de ati relatat inteleg ca nu existau motive sa va atinga. Cu toate acestea, care sunt motivel pentru care aveati mana imobilizata la spate? Doar pentru ca nu ati vrut sa le dati actele sau de ce?
Intelg sa incerce sa va imobilizeze daca ati fi sarit la bataie sau daca i-ati injurat, dar in acest caz nu cred ca ati mai fi sesizat IPJ cu privire la comportamentul politistilor.

Pe linga procesul verbal ati mai primit vreo instiintare sau vreo adresa din partea IPJ?
Daca cei doi sunt politisti locali atunci IPJ trebuia sa va comunice ca indivizii nu fac parte din politia nationala ci din cea locala. asta o putei afla din antetul pv.

[ link extern ]

@coralia, multumesc ptr aprecierea raspunsului meu dar "colega" de forum are un nick si o poza care indica altceva!;)
Multumesc pentru lege, o sa ma uit peste ea. Din pacate nu stiu sigur ce fel de politisti sunt cei in cauza. Dupa cum am spus, s-au prezentat ca fiind de la Rutiera, erau intr-o masina de Politie cu nr. de MAIxxxxx dar fara nicio inscriptie a politiei rutiere sau locale (scria doar POLITIA pe ea) si fara sisteme luminoase de avertizare (presupun ca nici sonore nu avea), iar pe PV este mentionat IPJ (deci sa inteleg ca sunt totusi de la Rutiera?) Daca sunt de la IPJ au voie sa sanctioneze pentru "ca am apelat 112 de fata cu ei"? (asta a fost argumentarea lor)

Dupa ce am depus plangerea la IPJ, m-a contactat cineva telefonic de acolo sa-mi spuna ca va ajunge in Penal pt abuz in serviciu si ca urmeaza sa fiu chemat pt declaratii. Nu am mai primit nimic pana acum.

Da, cu siguranta voi mentiona faptul ca am fost imbranciti. Nu le-am adus niciun fel de injurii si nici nu am fost recalcitrant. Am incercat sa-mi pastrez calmul, cu toate ca-mi tremurau picioarele cand m-am dat jos de pe motor, dupa ce era sa dea cu masina peste mine.

Dupa ce m-au oprit, le-am cerut sa-mi transmita pt ce m-au oprit asa agresiv, dat fiind ca nu am dat nicio clipa impresia ca nu as vrea sa opresc si le-am transmis ca era sa cadem cu motorul. Raspunsul a fost \"nu ma intereseaza, raspund eu daca-ti spargeai capul sau mureai din asta\", apoi au inceput sa bata campii cu \"prietenii nostri motociclisti\" (probabil aia pt care primisera apel). Le-am explicat ca noi eram singuri dar ei le stiau pe ale lor si pace.

Imediat au inceput cu amenintari - ca-mi dau amenda ba pentru ca \"i-am claxonat\", ba pentru \"conducere agresiva\" (nu stiu de unde au scos-o si pe asta), iar cand am vazut lucrurile astea am decis sa apelez serviciul de urgenta 112. Le-am transmis ca voi apela 112 si atunci au luat foc amandoi: au incercat initial sa ma opreasca verbal (nu apela, pentru ce sa apelezi etc.), iar imediat mai apoi m-au apucat unul de umar si altul de mana dreapta, iar cel care ma tinea de umar tot incerca sa-mi smulga telefonul din mana. Nicio clipa nu i-am injurat, de bataie nici nu se pune vorba - eu nu m-am atins de ei.

In timp ce vorbeam cu operatorul 112 ei imi tot cereau actele, la care eu le-am raspuns sa ma astepte 2min pana termin de vorbit si le voi da toate actele, dar n-a fost chip sa ma inteleg cu ei, asa ca m-au apucat amandoi, chipurile sa ma bage in masina ca sa ma duca la sectie fiindca nu vreau sa ma legitimez. M-au amenintat ca-mi pun catusele, etc. (ei vroiau cu orice chip sa termin apelul la 112, fiindca am dat acolo toate datele lor - nume, nr. masinii de politie, locatia unde eram si am transmis ce au facut cu masina - ca aproape m-au doborat de pe motor, si ca au inceput sa ne agreseze etc) Au deschis usa la masina insa am refuzat sa intru, pur si simplu am stat in picioare langa masina, in timp ce unul incerca sa-mi tina mana dreapta la spate (nu m-am opus prea tare tocmai ca stiam ca nu e bine sa faci asta), iar celalalt tot incerca sa-mi traga tel din mana. Am vazut ca lucrurile incep sa se precipite, agentul politiei cu care vorbeam la tel mi-a spus ca sa le dau actele si sa depun plangere impotriva lor, asa ca am decis sa termin apelul la 112. Zis si facut, numai ca berbecii nu ma lasau sa scot actele - eu le ziceam ca am actele in buzunar, sa ma lase sa le scot - ei nu si nu, ma tineau de mana. Pana la urma am reusit sa-i conving cu frumosul, le-am dat toate actele, dupa care au sarit pe prietena mea, au luat-o de umar si pe ea, ca sa se legitimeze si ea ca e \"partasa\". Le-am explicat ca ea nu are niciun rol in toata treaba, pt ce sa o legitimeze? si apoi au lasat-o in pace si s-au retras in masina.

Cam asta a fost tot incidentul. Mai departe au stat in masina 15min pana mi-au verificat actele, au tot scris la PV acolo, si la sfarsit mi-au dat actele si au demarat in tromba, vizibil deranjati cand am insistat sa-mi inscrie obiectiunile in PV (asta am pe filmare)

In afara de PV nu am primit nimic altceva de la IPJ.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
sorcy3k, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot da in jedecata un politist? smn smn Sper sa ma ajutati la urmatoarea problema: Am apelat 112 deoarece mi s-a blocat intrarea in curte de 2 autoturisme, iar unul dintre detinatorii auto m-au ... (vezi toată discuția)
Cate infatisari au loc intr-un proces de anulare pv si contraventie? dumitreldd dumitreldd Pe 24.04 este a patra infatisare in cadrul unui proces in care am solicitat anularea unui pv de contraventie. La primul nu s-a prezentat ipj si nici martorul, ... (vezi toată discuția)
*martor de meserie* in procesele verbale radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, am un proces pe rolul unei instante, in urma unei contestatii la un PV aplicat de catre IPJ,, la o simpla cautare a martorului din partea politiei ... (vezi toată discuția)