avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

Buna ziua.

Am o intrebare: daca tatal nu a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, pierdem ultima luna de indemnizatie, deoarece el nu are dreptul la ea, sau imi este acordata mie in acest caz? copilul face in 5 ianuarie 2 ani.
Cel mai recent răspuns: Denysa88 , utilizator 09:46, 24 August 2015
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se reduce cu o luna.

In acest caz, in speta, revenirea la munca a mamei se face in data de 06.01.2016, sens in care mama va primi indemnizatie si pentru ultima luna din perioada CCC pentru care a optat.

Art.4^1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor :

(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...
va multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Terminare ccc si angajare petosticky1979 petosticky1979 Buna ziua! copilul a implinit 1 an si 11 luni pe data de 7 septembrie 2015, eu alegand la depunerea dosarului CCC pe o periada de 24 luni. as dori sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, O persoana aflata in concediu crestere copil are contractul suspendat pana la data de 26.09.2015 ( data la care copilul implineste 2 ani ). In ... (vezi toată discuția)