avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere apa supraincarcata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere apa supraincarcata

Buna ziua,

O sa incerc sa prezint cat mai clar datele problemei.
Locuiesc intr-un bloc de ~200 garsoniere. Cam acum 3-4 ani s-au montat la toate garsonierele apometre. Initial am dus idicele la fiecare luna timp de 3 luni, apoi nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.
Si nu am observat nimic deranjant pana de curand. Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme si am fost sa platesc in iulie pt ian->iunie. Am platit 18 milioane (lei vechi) si pe moment nu am realizat cam cat ar veni pe luna... cu tot cu penalizari.
Am asteptat afisajul pt luna iulie si pt iulie aveam 1.8 mil dintre care 1.3 mil era trecuta apa. (in conditiile in care un vecin care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
Am citit apometrele (pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani) am fost la administrator si suma pe atatia ani la apa era de doar 12 mil. Cand am cerut sa imi dea ce indice s-a pus din burta pe actele de contabilitate administratorul mi-a zis ca nu poate sa ma ajute si ca daca vreau din august se poate sa platesc "doar" 500 mii pe luna. Mi s-ar fi parut normal ca sa nu mai platesc apa rece/calda pana indicii reali nu ajung la cat s-a trecut in acte.

Scuze de lungimea mesajului dar poate cineva are vreo idee ce as putea sa fac legal.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: savuo , utilizator 10:16, 4 Noiembrie 2015
S-ar intelege ca vi s-a pus apa cu nemiluita.
Acum, ca v-ati sesizat, administratorul va propune sa va mai ia din nemiluinta si sa va doar miluiasca cu mai putin.
Asa se intampla cand n-ai grija de banii tai si-i lasi pe altii sa se ingrijeasca de ei. Se vor gasi intotdeauna oameni foarte grijulii .... :giggle:

Acum, serios, ce-ati vrea sa faceti legal, atata timp cat dv. v-ati neglijat obligatiile? Acceptati miluinta administratorului, dar faceti si o sesizare scrisa presedintelui asociatiei, asa ca sa stie si el, ca in acea asociatie pe care ar trebui s-o pastoreasca, administratorul miluieste si nemiluieste dupa cum ii e pofta, incarcand si descarcand de bani locatarii, asa, fara niciun dumnezeu.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
elga50, moderator
Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante
Va raportati la echivalent c/v intretinere dvs/vecin,in conditiile in care omiteti aspectul esential
nevazand cam nici o diferenta la plata am omis sa il mai aduc.,Din ianuarie anul acesta nu am mai platit intretinerea datorita unor probleme

Masura adoptata de dvs de a nu mai informa asociatia,de indexul consum individual lunar,a avut drept consecinta impunerea in sistem pausal care genereaza costuri majorate fata de situatia in care dvs lunar comunicati indexul consum utilitati
Aspectul ca dvs din ianuarie nu ati mai putut achita in termenul stabilit c/v intretinere ,a generat si calcularea de penalizari la sumele cu titlu de restanta
Este culpa dvs ca nu ati mai comunicat indexul consum individual
pe care nu le mai citisem tocmai de atunci, de cativa ani[/quot]
Cativa ani in care dvs nu ati comunicat periodic index individual inseamna cativa ani de impus consum in sistem pausal
Aici intervine diferenta semnificativa intre dvs si vecinul
care sta tot singur ca si mine si foloseste mult mai multa apa (eu de exemplu nu gatesc si nu stau mereu pe acasa), etc are pe toata luna intretinerea 650 mii). Deci eu aveam doar apa dublu cat toata intretinerea lui.
,vecin care probabil a comunicat in termenul stabilit indexul consum apa
In conditiile in care dvs pe parcursul de cativa ani nu ati inteles sa va asumati responsabilitatea sa participati activ si efectiv la informarea periodica a asociatiei de proprietari referitor la indexul consum utilitati,nu este corect sa invinovatiti asociatia de proprietari/administratorul de imobil pentru valoarea consumului utilitati
Asociatia de proprietari in cazul imobilelor prevazute cu apometre individuale,pentru corecta repartizare consum utilitati ,intelege sa faca calculul individual intretinere in baza indexului lunar comunicat de catre locatar,lucreaza cu datele comunicate de locatar-date pe care dvs pe parcarsul catorva ani nu le-ati comunicat
In speta dvs,discutati cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari,varianta,sa se verifice apometrele individuale si eventual sa se ajunga la indexul real prin comunicare lunara index consum-astfel incat intr-o perioada de timp sa coincida indexul apometre cu datele in evidenta de calcul a asociatiei de proprietari
Daca era sa caut "motive" gaseam si eu, exagerat ca si dv :).
Mie mi se pare f simplu si dupa cum am si precizat, ma intereseaza ce se intampla legal cu acei indici la apa.
Nu ma intereseaza recalculare sau altceva.
Pur si simplu ce se intampla in acte cand eu vin cu indicele real care am impresia ca e cu mult sub cel trecut in contabilitate si cum platesc in continuare?
Ca sa nu mai zic de refuzul administratorului de a-mi spune acel indice.
Iar raportul fatza de acel vecin credeti-ma.. e f exact :), este var cu mine stiu f bine ce si cum.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
savuo, utilizator
savuo a scris:
Pur si simplu ce se intampla in acte cand eu vin cu indicele real care am impresia ca e cu mult sub cel trecut in contabilitate si cum platesc in continuare?

Duceti luna de luna iundexul si o sa platiti apa consumata corect determinata prin deferenta de index.
Pentru ca nu ati dus indexul mult timp, administratorul a treebuit sa va puna la plata o cantitate de apa pentru ca logic locuind acolo ati si consumat. Probabil ca exista un regulament de gestionare a apei, o decizie a comitetului pe care administartorul trebuie sa o respecte si in baza acestora vi s-a trecut luna de luna o anumita cantiate (estimata, pausal, fixa sau variabila... ).
De exemplu in asociatia noastra celor aflati in situatia dumneavoastra li se trece la palta cate 7 m.c de apa rece de persoana in fiecare luna. Daca se paote citi indexul in 2-3 luni se regularizeaza iar daca se citeste peste 4-7-12.. luni se regularizeaza doar pentru o perioada de maxim 3 luni. Adica in urmatoarele 3 luni proprieatrul aduce indexul si chair daca a consumat efectiv 2-3-15 m.c. i se pune la plata "zero" m.c. pana ajunge la indexul real dar nu mai mult de urmatoarele 3 luni. Dupa compensare sau trecerea celor 3 luni se ia in considerare indexul real luna de luna.
Discutati cu administratorul si poate va compenseaza ceva din consum in urmatoarele luni daca s-a stabilit asa prin decizia comitetului executiv.

dar va intreb ca un necunoscator, apa nu se calculeaza in functie de valoarea facturii? adica insumam consumul celor cu apometre, si diferenta sa se imparta la cei fara?se pune un nr . de mc de peroana, fara a se tine cont de consumul din factura?

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare index apa bytzu007 bytzu007 Buna ziua, ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie de sfatul dumneavoastra. Din anumite motive indexul pentru apa rece nu a fost declarat timp de un an ... (vezi toată discuția)
Reglementari regularizare apometre Klizha Klizha In cursul anului trecut am neglijat sa raportez lunar valorile apometrelor stiind ca in mod normal se fac regularizari din urma (am schimbat 3 locuinte cu 3 ... (vezi toată discuția)