avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Cum se poate deschide un proces pentru un tata care nu pune pensia alimentara? Se poate stabili prin instanta marirea pensiei alimentare in contextul in care mama poate demonstra unde lucreaza si salariul tatalui (ei fiind divortati)?
Se poate stabili prin instanta data (zi din luna) la care sa fie trimisa pensia alimentara pentru copil?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:19, 24 August 2015
1. Daca aveti o hotarare prin care a fost stabilita pensia de intretinere in favoarea minorului, pentru recuperarea pensiei de intretinere restanta , nu este necesar sa promovati o noua actiune, ci este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii, urmand ca venitul a acestuia sa fie poprit pana la acoperirea sumei datorate.

2.Da, se poate formula o actiune de majorare pensie in conditiile in care pensia a fost stabilita intr-un cuantum fix , iar veniturile debitorului s-au majorat, urmand sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea veniturilor realizate prin intermediul instantei.

3.Nu am vazut o astfel de hotarare in care instanta sa oblige debitorul la plata pensiei la o anumita data din luna, insa daca partile se inteleg in acest sens, nu vad de ce instanta n-ar luat act de invoiala partilor.
Pe de alta parte daca tatal minorului este de rea- credinta si nu achita pensia de intretinere, nu o sa o achite chiar daca are sa spunem obligatia de plata pe data x, insa dvs. aveti posibilitatea fie sa executati silit hotararea, asa cum am aratat mai sus, fie la 3 luni de neplata, sa formulati plangere pentru abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara nina1974 nina1974 Buna ziua Din martie de când am divortat fostul sot nu mi-a platit pensia alimentara la copii. Ce trebuie sa fac? Il dau in judecata? (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara giurea marius giurea marius buna dimineata!as dori sa ma lamuriti cu o chestie.deci eu am primit ieri sentinta definitiva de divort.de cand trebuie sa pletesc pensia alimentara?si daca nu ... (vezi toată discuția)