avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenesc LEGAL un cont bancar BCR dar NU si banii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenesc LEGAL un cont bancar BCR dar NU si banii din cont?

Oameni buni ...va salut,
Bogdan ma numesc, locuiesc in Ploiesti, am 33 de ani si un handicap fizic de gr.1 (sunt in caruciar).
Imi postez nemultumirea pentru a-mi mai atenua frustrarea:
Sunt FOARTE NEMULTUMIT de procedurile stufoase si stupide pe alocuri ale [EDITAT].

Iată cum este alergat un handicapt (in carucior) pentru bifarea procedurilor stupide [EDITAT]:
-Tatal meu decedat in Ianuarie 2009, nu a trecut imputernicit la contulul lui [EDITAT].
-Eu fiul mostenitor, cu Cerific. de DECES al tatalui, in prima faza, solicit la [EDITAT] doar un extras de cont (-ul tatalui meu decedat) necesar pt. a şti suma din cont la dezbaterea succesiunii (onoraiul notarului este un procent din valoarea bunurilor, deci imi trebuia acest extras de cont).
-Functionarii [EDITAT] (conform procedurii stupide) imi refuza eliberarea Extrasului de Cont fara Certific de Mostenitor
-In faza 2-a, fac succesiunea la Notar, ma duc la [EDITAT] cu Certificatul de Mostenitor si SURPRIZA: nu pot scoate toti banii din cont, pt ca in Certific de Mostenitor este trecuta doar o parte din suma existenta in cont (eu fara un extras de cont la zi, am dezbatut succesiunea cu un extras de cont mai vechi - din 2008 - intre timp (in 2009) in cont a mai intrat o suma importanta de care nu stiam)
-Asadar, fuctionarii [EDITAT] imi explica procedurile lor (timpite) prin care, spun ei, sunt mostenitorul contului (conform Certif de Mostenitor) dar nu si al tuturor banilor din cont, ca urmare acum ei imi dau un Extras de cont si EU trebuie sa fac un Supliment la Certif de Mostenitor si abia apoi pot scoate si restul sumei din contul tatalui meu.

*!*Asa idiotzenie de procedura nu am mai intilnit!!
Deci functionarii [EDITAT] Nu mi-au dat un extras de cont sa stiu ce suma dezbat/trec in Certificatul de Mostenitor iar cind m-am prezentat cu Certif. de Mostenitor imi spun ca nu-mi elibereaza/dau banii din cont pt. ca nu e trecuta toata suma (din Cont) in Certificatul de Mostenitor.
Pe scurt functionarii [EDITAT] imi explica (in timp ce eu ramin siderat) ca:
Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 13:29, 17 Iulie 2009
Domnule Bogdan,
Nu trebuie sa va enervati si sa fiti siderat ....Trebuie sa va "mulati" la conditiile actuale din Romania si , ca atare , va recomand sa declarati la notar o suma modica , sa zicem 1000 RON ca si suma existenta in conturile tatlui dvs , vi se va elibera certificatul de mostenitor, iar ulterior , dupa ce veti avea extrasul de cont , veti putea merge la notar si va va face un supliment la acel certificat de mostenitor. Este foarte simplu....si practic mai pierdeti un drum la notar! Asta este singura solutie viabila si rapida~! SUCCES!
In toata povestea asta de vina este NOTARUL! El trebuia sa faca o adresa oficiala catre banca, in care sa ceara un extras de cont al defunctului! Banca este obligata sa raspunda acestor adrese oficiale in termen de 30 zile. Cand ati cerut dv extras de cont pe baza Certificatului de Deces, si cei de la banca v-au refuzat, nu v-au instintat ca aceasta e procedura , ca notarul sa ceara acest extras?
Acum asta e, veti face un supliment la Cert de Mostenitor.
Are si banca dreptate, secretul bancar e in vigoare, cu un certificat de deces se poate prezenta oricine, nu numai cei care au calitatea de mostenitori! Faptul ca sunteti mostenitor nu o atesta decat notarul!
Actele pt. bunurile ce urmau a fi mostenite le-am depus la notar cu aprox. 40-50 zile in urma, iar in ultimele 5-6 zile am stabilit ziua pt. semnarea Certif. de Mostenitor; asadar:

1) Desi am instintat expres notarul ca sigur au mai intrat si alte sume in cont, notarul nu a facut o astfel de adresa catre [EDITAT]; ci doar, in ziua respecitva a contactat telefonici [EDITAT], care desigur nu ia furnizat nici o informatie referitoare la suma actualizata din cont.

2) Acum 2-3 luni, cind m-am prezentat la [EDITAT] cu Certif. de DECES, am specificat ca vreau sa dezbat succesiunea de aceea-mi trebuie un Extras de cont.
Fuctionarii [EDITAT] nu mi-au spus de aceasta procedura prin care Notarul notifica banca pt. a-i parveni un extras de cont.
Functionarii [EDITAT] mi-au spus sa vin cu Certificatul de Mostenitor, doar asa imi pot da informatii, desi, repet l-am spus ca vreau sa intru in posesia banilor din cont (cind revin cu Certif. de Mosten.)

In concluzie, si din spusele d-nei [EDITAT], tind sa constat ca:
"Profesionalismul" celor de la [EDITAT] m-au pus pe o pista gresita (intortocheata) iar notarul m-a alergat mai mult decit era necesar.
Daca ati depus acum 40-50 zile actele la notar, avea tot timpul sa faca aceasta adresa...dar a fost comod! Incercati sa fiti si dv. "comod" la plata onorariului! Cu siguranta nu veti reusi!
Si eu sunt in curs cu o succesiune si va spun din experienta...tot cu [EDITAT], dar si cu alte banci...notara mea a facut adrese la toate, si au raspuns in timp util!
Stimate domn,
Cei de la banca nu v-au spus despre "asa-mita procedura" fiindca ea pur si simplu nu exista!
Nici un notar din Romania nu are dreptul sa ceara unei banci extrasul de cont al unei persoane! Va spun in cunostiinta de cauza! [EDITAT] Extrasul de cont se elibereaza numai titularului de cont , imputernicitilor , mostenitorilor(in baza certificatului de succesiune) si eventual organelor sau institutiilor care au dreptul sa verifice averea dvs!
Cei de la banca au procedat foarte corect ,fiindca imaginati-va ce ar insemna ca banca sa puna la dispozitie oricui date despre valoarea conturilor si , mai rau , sa puna si extrase de cont la dispozitie!
Sper ca ati inteles cum trebuie sa procedati! SUCCES!
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)
Buna seara dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unei persoane care are un cont deschis la o banca, intervine decesul titularului, si nu este nici o alta persoana care sa fie imputernicita, ce se ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)