avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Biroul de Credite
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Biroul de Credite

Buna ziua,
acum 2 ani am avut probleme financiare, lucru pe care l-am comunicat bancii la care aveam un credit de nevoi personale in derulare, propunandu-le totodata gasirea unei solutii. Banca mi-a aprobat restructurarea creditului, cu acordarea unei perioade de gratie in care am platit lunar o suma modica. Pana aici toate bune si frumoase.
Zilele trecute m-am interesat de posibilitatea de a face o refinantare a creditului la aceeasi banca, cu majorarea sumei, diferenta fiindu-mi necesara pentru rezolvarea unor probleme. Surpriza a venit cand am aflat (cu stupoare) ca sunt inscris in Biroul de Credite cu intarzierea de acum 2 ani (de cand am anuntat banca de faptul ca nu mai pot plati ratele pana am semnat contractul de restructurare a creditului au trecut cca 2 luni). Prin urmare, in urmatorii 3 ani nu am cum sa mai accesez vreun credit la aceasta banca, cu atat mai putin la altele...
Am citit cu atentie atat contractul vechi de credit, cat si cel nou (restructurat), singura mentiune privind Biroul de Credite este in contractul nou, in care se spune ca Banca are dreptul de a solicita inscrierea mea ca rau platnic daca intarzii cu mai mult de 30 zile la plata ratelor scadente.
Rugamintea este sa-mi spuneti daca din punct de vedere juridic am vreo sansa in a actiona banca in judecata, pe motiv ca nu am fost anuntat de inscrierea in Biroul de Credite acum 2 ani.
De asemenea, orice alta sugestie (reclamatie la ANPC etc.) este binevenita.
Situatia mi se pare extrem de suparatoare, mai ales ca am un istoric de aproape 10 ani cu aceasta banca, iar singura problema in ce ma priveste a fost cea pomenita mai sus.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cl710521 , utilizator 11:42, 26 August 2015
1. Raportarea sau neraportarea in Biroul de Credite nu face obiectul unei intelegeri contractuale, prin urmare banca raporteaza chiar daca nu exista prevederi contractuale in acest sens.
2. In Biroul de Credit sunt inregistrate intarzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice. Din situatia dvs. reiese ca acestea au depasit 60 de zile.
3. Nu tb. sa va anunte nimeni cu privire la transmiterea datelor catre Biroul de Credit.
In concluzie nu vad nimic gresit in modul in care a procedat banca. Doreati sa omita sa transmita situatia reala a creditului dvs. sau sa falsifice aceasta situatie? Aceste lucruri nu sunt posibile. Chiar mi se pare ca au fost foarte intelegatori cu dvs. restructurandu-va creditul, in conditiile in care alte banci va treceau direct la recuperare.
3. Nu tb. sa va anunte nimeni cu privire la transmiterea datelor catre Biroul de Credit.
In concluzie nu vad nimic gresit in modul in care a procedat banca.


Sa inteleg ca nu mai este in vigoare Decizia ANSPDCP de mai jos?

" Decizie nr. 105 din 15/12/2007 articolul 8
(2) Datele negative, inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor, se transmit catre sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit numai dupa instiintarea prealabila, realizata de catre participanti in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, a persoanei vizate cu privire la intarzierea la plata si transmiterea datelor, realizata cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data transmiterii. "

Legat de cat de intelegatori au fost cei de la banca, am si spus mai sus ca nu am nimic de reprosat. Nu cred insa ca trebuie neglijata atitudinea mea de a veni in intampinarea gasirii unei solutii convenabile ambelor parti. Prin urmare, cred ca au luat decizia corecta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
cl710521, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Birou de credit ElenaEne96 ElenaEne96 Buna seara , am si eu o intrebare .. am avu un imprumut la o institutie nebancara .. am avut intarziere la plaata ratelor si am fost bagata in birou de credit ... (vezi toată discuția)
Obligatia de notificare ref inscrierea la biroul de credit Badger Badger Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: Am o descoperire de card la o banca, neajungand luna trecuta sa patesc rata la timp si facand ulterior o ... (vezi toată discuția)
Rate achitate la zi, banca le vede restante, raportare in biroul credite distroe distroe Buna ziua. Avem un credit de nevoi personale fara ipoteca, in euro, la care am achitat rata luna de luna fara intarzieri mai mari de cateva zile. La una din ... (vezi toată discuția)