avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Obligatia de notificare ref inscrierea la Biroul de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Obligatia de notificare ref inscrierea la Biroul de Credit

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema:

Am o descoperire de card la o banca, neajungand luna trecuta sa patesc rata la timp si facand ulterior o verificare a biroului de credit am constatat ca sunt introdus cu intarziere la plata in biroul de credit
Stiu ca in temeiul Decizie nr. 105 din 15/12/2007 articolul 8 alineatul 2 cu privire la prelucrarile de date cu caracter personal efectuate in sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit, trebuia sa fiu notificat cu 15 zile inainte de a fi introdus (acest lucru neintamplandu-se)

1- Ce trebuie sa fac in acest caz pt ca banca sa ma scoata din Biroul de Credite unde m-a introdus abuziv ?
2- In caz ca banca ma notifica iar eu platesc rata in mai putin de 15 zile de la notificare, mai are banca dreptul sa ma introduca in biroul de credit

" Decizie nr. 105 din 15/12/2007 articolul 8
(2) Datele negative, inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor, se transmit catre sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit numai dupa instiintarea prealabila, realizata de catre participanti in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, a persoanei vizate cu privire la intarzierea la plata si transmiterea datelor, realizata cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data transmiterii. "

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
Badger, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 12:19, 10 Februarie 2009
Eu inteleg in felul urmator:

1-Daca nu sunt notificat si sunt introdus in BC trebuie sa fiu scos din BC dupa ce notific banca ca mi-a incalcat drepturile

2-Odata ce trebuie sa fiu notificat si mi se da un termen de 15 zile inainte sa fiu introdus in BC, daca platesc rata integral in mai putin de 15 zile de la notificare banca nu mai are dreptul sa ma introduca in BC, altfel dpmdv nu mai are sens notificarea


Cum nu am studii juridice astept o opinie din partea dvs, va multumesc
Nu are nimeni nici o opinie, insist deoarece ma gasesc in situatia sa iau un alt credit si inscrierea (ilegala) din biroul de credit ma impiedica

va multumesc
Opinii avem, ramane de vazut daca sunt si pertinente.
Cred ca ar trebui sa actionati in justitie atat banca cat si biroul de credit.
Este o intreaga discutie cu privire la "legalitatea "acestor masuri.
Din problema expusa eu inteleg ca ati intarziat dar nu ati fost notificat si v-au inregistrat deja.
Pe cale de consecinta, daca nu primiti nici un raspuns oficial la o notificare adresata bancii (principalul vinovat)va sfatuiesc sa actionati in judecata atat banca cat si biroul de credit de vreme ce ei inregistreaza ce li se transmite de banci s-ar putea sa nu ii puteti atrage raspunderea dar macar il puteti obliga la stergerea dvs. din baza de date.

Cred ca este utila si o sesizare a oficiului pentru protectia comsumatorului, intrucat biroul asta de credit nu este pana la urma decat o chestie"inventata" tot de baci pentru protectia lor.Dar eu, client, de cine sunt protejat?
Cred ca merita incercat. Am o singura problema cu dovedirea prejudiciului. Ar trebui sa aveti macar un raspuns negativ la o cerere de acordare credit in care sa se specifice ca apareti in baza de date si de aceea nu vi se poate acorda.

Nu am citit legislatie incidenta, este doar o parere.

av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Biroul de credite cl710521 cl710521 Buna ziua, acum 2 ani am avut probleme financiare, lucru pe care l-am comunicat bancii la care aveam un credit de nevoi personale in derulare, propunandu-le ... (vezi toată discuția)
Biroul de credit cristiy cristiy sal.Am vazut aici pe forum ca durata in care te tin in evidenta cei de la Biroul de credit spuneti ca este de 5 ani,iar cei de la biroul de credit spun ca ... (vezi toată discuția)
Birou credit aledical aledical unde pot afla daca sint in biroul de credit ca rau platnic? trebuie sa ma duc neaparat la o banca ? (vezi toată discuția)