am o incheiere de suspendare a executarii silite a unui credit .pe perioada suspendarii pot accesa suma dintr-un cont?banca ( tert poprit) la care am contul imi solicita o adresa de sistare a executarii silite.in codul de procedura civila nu am gasit nimic legat de sistare.mentionez ca o alta banca in legatura cu aceeasi suspendare mi-a permis sa utilizez suma din conturi.ce pot face?
Buna ziua!
Suspendarea executarii silite reprezinta suspendarea formelor de executare, adicanu se vor mai efectua noi acte de executare silita, cele efectuate pana la momentul respectiv fiind insa mentinute.
Cu alte cuvinte, suspendarea popririi actioneaza pentru viitor: sumele deja blocate raman indisponibilizate. veti putea folosi sumele care intra ulterior datei suspendarii popririi.
Este firesc ca, indiferent de situatie, banca, in calitatea ei de tert poprit, sa va solicite documente care sa justifice actiunile ei. Astfel, va solicita fie adresa organului de executare in original, fie certificat de grefa/ hotarare judecatoreasca in original, cu privire la dispunerea masurii suspendarii popririi.
Eu sunt curios cum de v-a permis cea de-a doua banca folosirea sumelor deja poprite...daca afla executorul, respectiva institutie bancara risca validarea popririi.
suma de la a doua banca s-a incasat in contul meu dupa primirea incheierii privind suspendarea executarii.problema este ca eu am achitat executorului suma pentru care am fost executata dar el in loc sa distribuie la creditor i-a folosit (furat).asa ca pana se rezolva plingerea penala eu stat cu suma blocata la prima banca.multumesc!
Buna ziua!
Cand va referiti la "suma pentru care am fost executata", va referiti doar la datoria principala, fata de creditor sau ati luat in calcul si cheltuielile de executare?
Daca aveti suspiciuni cu privire la folosirea banilor recuperati de catre executor, puteti sa va adresati catre Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania.
Din pacate, am mai auzit de cazuri in care anumiti executori, motivand volumul mare de lucru, au facut viramentele catre creditori dupa luni bune de la momentul recuperarii creantei, cu implicatii diverse in relatia creditor-debitor (de exemplu, au aparut probleme fata de sistemul Biroului de Credit, intrucat creditorul a facut raportari functie de data la care executorul i-a virat sumele recuperate iar debitorul, pe buna dreptate, solicita actualizarea datelor transmise functie de datele reale in care s-au facut platile).
Există o discuție extrem de largă în legătură cu efectul suspendării executării silite prin poprire asupra contului bancar.
opinia majoritară este în sensul că sumele intrate în cont după suspendare, pot fi folosite liber de către debitor.
Există într-adevăr și bănci au apetit mic de risc care nu dau voie debitorului să folosească aceste sume. Doar o cerere de lămurire dispozitiv adresată Instanșei de executare poate convinge o astfel de bancă să își schimbe poziția.
De ce nu vă deschideți cont la o altă bancă? executorul nu mai poate face acte de executare pe perioada suspendării și implicit nu poate popri un cont nou.