avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire concediu maternitate
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire concediu maternitate

Buna ziua.
Sunt angajata la o scoala si am o poprire pe salariu de la ANAF (datorii neplatite ale unei firme ce a fost pe numele meu dar a avut alt administrator..administratorul a fugit din tara, eu a ramas sa platesc datoriile firmei), din care mi se opreste 1/3 in fiecare luna. Avand in vedere ca sunt insarcinata si din luna septembrie voi intra in concediu de maternitate (126 de zile pre si post natal), mi se va pune poprire si pe banii pentru concediu de maternitate? Am intrebat contabila scolii si mi s-a spus ca poprirea e poprire si mi se vor opri bani si pentru aceste 126 de zile de concediu de maternitate, dar eu stiu ca legea spune altfel. Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:25, 24 Septembrie 2015
1. Indemnizatia de concediu medical (inclusiv de concediu de maternitate) poate fi urmarita numai pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

2. Cititi pe:
[ link extern ]

3. Cand veti intra in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului atunci se aplica prevederile din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu .

(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.

Va multumesc!!
In opinia mea,contabila nu are dreptate.Art.729.Limitele urmaririi veniturlior banesti.NCPC"(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca,compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale ,precum si sumele cuventie somerilor ,potrivit legii,nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale,daca legea nu dispune altfel.
(7)" Alocatia de stat si indemnizatiile pentru copii,ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav,ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces,bursele de studii acordate de stat,diurnele ,precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala,stabilite potrivit legii,nu pot fi urmarite de nici un fel de datorii."
Va multumesc mult pentru raspuns.
Din pacate, contabila scolii nu intelege, chiar si cu legea in fata. Insista ca indeminizatia pentru concediu medical ( concediul pt sarcina si lauzie, 126 zile, in cazul meu) poate fi poprit, deci mi se va retine in continuare.
Va rog sa ma sfatuiti, ce pot face in continuare?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2015
butialina, utilizator
1. Contabila trebuie sa se supuna si ea legii nu sa le interpreteze cum vrea ea.

2. Spuneti-i ca o dati in judecata si chiar va sfatuiesc sa o faceti daca va retine din indemnizatia pentru concediul de maternitate.

Alte discuții în legătură

Poprire pe indemnizatia de risc maternal cristi.sv cristi.sv Daca am instituita poprire pe salariu, iar intre timp am beneficiat de concediu de risc maternal, se poate retine din indemnizatia de risc maternal suma ... (vezi toată discuția)
Poprire concediu prenatal/postnatal gabrielstr gabrielstr Buna seara, Sotia mea este insarnicata si, din pacate, are poprire, pentru un credit neplatit, de 1/3 din salariu. Intrebarea mea este daca veniturile din ... (vezi toată discuția)
Retinerile salariu DanielRotaru DanielRotaru Retinerile din salariu de catre angajator fara baza legala. Stiu textul de lege: (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor ... (vezi toată discuția)