Buna seara,
Pe data de 2 aprilie 2015 m.am mutat in apartamentul cumparat,am citit apometrele si le.am depus in cutia postala aferenta doamnei administratora.Urmatoarea luna la fel si in iunie s.a afisat intretinerea de plata pe luna aprilie si intru in atributiuni sa platesc eu de acum.problema acum incepe,aveam de plata in jur de 600 de ron(2 pers,ap 2 camere),apa calda :17 m3 apa rece : 22 m3...nu intelegeam de unde,am crezit ca e greseala.Merg de urgenga la administratora si imi spune ca de fapt consumul care l.am dat eu este gresit si l.a sters cu un pix rosu si a trecut altul din noiembrie 2012,pt ca fosta propietara dadea consumul la apa din noiembrie 2012 numai pe 0 si ca daca eu am fost fraier si nu am verificat acum sa platesc.Este normal?Pe data de 2 aprilie era a 2 -a cand intram in apartament. Ce pot face? eu am luat apartamentul prin prima casa si mi.au cerut de la banca o declaratie de la presedinta asociatie ca fosta proprietara nu are nici o datorie fata de asociatia de proprietari,semnata,stampilata...ce pot sa fac????de o luna au inceput sa adauge si penalitati cate 13 ron pe luna. exista vreo solutie??
Contestati lista de plata printr-o notificare inregistrata la presedintele asociatiei de proprietari.
Discutati amiabil si cu presedintele asociatiei care este reprezentantul AP si nu administratorul care este un simplu angajat al asociatiei.
Nu aveti absolut nicio obligatie sa platiti datorii ale vechiului proprietar.
Le atrageti atentia ca ii veti actiona in judecata daca nu respecta legea.
Va bazati contestatia pe adeverinta eliberata de asociatie in care au semnat ca fostul proprietar nu are datorii.
De asemenea le atrageti atentia ca falsul in declaratii sub semnatura privata constituie infractiune si este pedepsita de codul penal cu inchisoarea.
Banca nu v-a cerut adeverinta cu datoriile vanzatorului ci notarul deoarece nu se incheie contractul de v/c fara toate documentele.
Legea 230/2007
Art. 20. - (1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca, la întocmirea formelor de înstrăinare, să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea asociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la
cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de
către cumpărător.
In consecinta, va duceti la administrator(a) cu art. 20 alin.(2) si ii aratati ca este o fraiera care va plati daune asociatiei prin prejudiciul pe care il va cauza prin plata cheltuielilor de judecata intrucat a semnat cu manutza ei ca fostul proprietar nu avea datorii la instrainarea apartamentului. De asemenea ii puteti atrage atentia ca nu cunoaste legea. V-as mai face si alte recomandari dar imi va fi editat mesajul de catre moderatori!;)
Acest temei legal il prezentati si presedintelui si solicitati regularizarea listei de plata deoarece altfel va plati in solidar cu membrii CEx si administratorul cheltuielile de judecata.
Art. 32. -
(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
In temeiul disp art 12 A al c si d din HG formulati contestatie la valoarea impusa in lista de plata,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia legala sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
@Minca_Sorin,
Eliberarea adeverintei de catre asociatia de proprieatri este corecta pentru ca la data eliberarii proprietarii nu aveau datorii fata de asociatie.
Faptul ca indexul unor consumatori nu au fost prezentati corect la asociatie se putea rezolva in momentul cumpararii apartamentului. Noul sau viitorul proprietar trebuia sa mearga la asociatie sa verifice indexul si atunci depista diferenta si oprea banii de la fostul propruietar. Probabil ca ati innoit contractul cu furniozorul de energie electrica si eu stiu ca acolo asa se procedeaza. se merge cu indexul, se achita si apoi se face noul contract.
In contractul de v/c incheiat la notar nu exista un paragraf
"Subsemnatul XX, vanzator, declar prin prezenta, pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 326 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii, că toate cheltuielile către furnizorii de servicii şi utilităţi pentru apartament sunt achitate la zi, fapt cunoscut şi de cumpărători. Orice factură aferentă perioadei anterioare eliberării apartamentului va fi în sarcina mea, obligându-mă să o plătesc în termen de 15 zile de la data emiterii."?
Atata timp cat asociatia elibereaza o adeverinta prin care declara ca vanzatorul nu are datorii nu vad rostul verificarii indecsilor contoarelor de apa!
Contractul cu furnizorul de energie electrica este incheiat individual si nu are nicio legatura cu asociatia de proprietari.
In cazul apei contractul de furnizare este incheiat prin asociatia de proprietari si prin urmare este responsabilitatea asociatiei prin declaratia pe care a dat-o ca fostul proprietar nu are datorii la intretinere.
Verificarea periodica a indecsilor declarati intra in atributiile asociatiei asa cum este prevazut in L230/2007.
Asa ca noul proprietar nu are de ce sa verifice indecsii la asociatie din moment ce este obligatia asociatie sa verifice indecsii.
Noul proprietar, cand a cumparat apartamentul, macar si pentru el, pentru linistea lui, trebuia sa verifice si sa-si noteze impreuna cu vechiul proprietar indecsii de curent, de apa, de gaze, de repartitoare (dupa cum este cazul), iar cei care priveau administratia, trebuia sa-i predea, astfel incat luna de tranzitie in care inca mai statea vechiul proprietar in apartament sa aiba la zi consumurile si sa fie consemnate pe lista ca atare.