Am cumparat recent un apt in Iasi, prin credit. Fostul proprietar a primit de la asociatia de proprietari o adeverinta ca nu are datorii la asociatie (aceasta adeverinta era necesara la acordarea creditului).
In seara in care a predat apartamentul, am citit impreuna apometrele si repartitoarele, urmind ca ea sa plateasca acest consum in momentul in care se emite lista de plata de catre asociatie.
Eu am raportat citirile apometrelor/repartitoarelor undeva la o saptamina dupa cumparare. Aparea un consum f. mare de apa si de asemenea si de agent termic, cu un total de plata de aproximativ 1400 RON.
Acum fostul proprietar afirma ca nu va plati aceasta diferenta.
Ce pot face?
E adevarat ca asociatia de proprietari e de vina, pentru ca nu a verificat apometrele si gigacalorimetrele in momentul in care a emis adeverinta respectiva?
puteti solicita instantei obligarea fostului proprietar la plata cotelor de intretinere dat fiind faptul ca sunt anterioare incheierii contractului de vanzare-cumparare, prin urmare sunt datorii care nu cad in sarcina dumneavoastra.
si asociatia are vine ei ca nu a verificat apometrele si repartitoarele inainte de a elibera adeverinta potrivit careia vanzatorul nu are datorii fata de administratia blocului.
va puteti adresa unui avocat pentru a clarifica mai bine situatia.
Asociatia de proprietari (administratorul) nu are atributii sa verifice indexul de la contoare, atunci cand elibereaza adeverinta, in primul rand pentru ca ii este ceruta aproape pe loc, in al doilea rand pentru ca acea adeverinta reflecta realitatea din acel moment din lista si chitantier. In adeverinta nu se cere sa se prezinte o evaluare a cheltuielilor care vor urma pe liste ale proprietarului vanzator.
Daca pe lista era trecut 100 de lei si omul platise 100 lei, pentru asociatie se chema ca in acel moment proprietarul nu are debite fata de asociatie.
Ce s-a intamplat pana in acel moment, ca se citeste la bloc indexul contoarelor la un an o data sau in fiecare luna, aceasta chestiune nu are legatura cu vanzarea de apartamente. Adica activitatea asociatiei, asa cum intelege ea sa si-o desfasoare, nu are legatura cu tranzactiile personale ale proprietarilor.
Este vina Dv. ca inainte de a efectua tranzactia nu ati controlat indexul contoarelor, sa va fi dus la administrator si sa fi confruntatat ce era la el in scripte si ce aveati Dv. ca citiri, va interesati de costul diferentei si ii opreati din bani vanzatorului.