avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum de apa de la fostii proprietari de 104mc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum de apa de la fostii proprietari de 104mc

Buna dimineata,

In luna august am cumparat un apartament. In blocul respectiv intretinerea se plateste pe doua luni in urma. Proprietarii aveau datorii la intretinere de aproape 4000lei pe care noi le-am platit pentru a primi acea adeverinta, pentru a putea face actele la notar. Tot atunci proprietara a dus si consumul la apa, pe care eu nu l-am verificat. La 3 septembrie ei s-au mutat, pe 9 septembrie am inceput renovarile si pe 15 octombrie m-am mutat acolo.

Incepand cu 1 noiembrie eu am inceput sa duc consumul de apa.
Surpriza: 15 mc apa calda la intretinere! Explicatia administratorei: diferenta intre citirea lor si a ta este de fix 104mc la apa calda la baie si o sa-ti pun in fiecare luna cate 15mc pt a se compensa. Mentionez ca diferentele intre toate celelalte apometre sunt in regula. Acei 4mc par rezonabili pentru 2 luni, dar restul fiind chiar 100 mi se pare foarte ciudat.
L-am sunat pe unul dintre fostii proprietari si mi-a spus ca ei au dat citirea corect. Oricum, acea datorie a lor de 4000lei ar fi trebuit sa includa si apa calda. Din acest motiv eu banuiesc o simpla eroare de scriere, care s-ar putea verifica si dovedi usor sau o eroare a apometrului.
Am dreptul sa ii cer citirile anterioare date de fostii proprietari si sa imi arate modul in care le-a calculat intretinerea?

Din atitudinea ei observ ca nu vrea ca ceilalti locatari sa afle de aceasta situatie si mi se pare foarte ciudat. Toate aceste probleme ar trebui sa poata fi discutate deschis, avand in vedere ca se resfrang asupra tuturor.

Ce sfat imi dati? Care ar fi etapele pe care ar trebui sa le parcurg pentru a rezolva aceasta situatie?


Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
cribi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:29, 24 Ianuarie 2015
Acum, dupa vanzarea unui apartament se lasa fostii proprietari o luna sa mai locuiasca.
Atunci cand acestia parasesc locuinta e firesc ca sa se citeasca contoarul de energie electrica, contoarul de gaze, repartitoarele si apometrele.
Nu ai facut acest lucru iar asociatia recupereaza acele valori de la apartament, nu de la o persoana anume.
Ramane sa va intelegeti cu fostii proprietari...

Cat despre evidentele privind apometrele, cereti o fisa a apartamentului de la administratie.
Daca nu vrea: cerere catre presedintele blocului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Conform dispozitii in vigoare reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia
Daca doriti clarificarea situatiei,fie in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 solicitati prezentarea documentelor justificative=fisa apartamentului unde se inregistreaza succesiv si cronologic index consum individual,fie,in temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d,frmulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de intretinere ,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintle de asociatie detine obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
cribi a scris:
Am dreptul sa ii cer citirile anterioare date de fostii proprietari si sa imi arate modul in care le-a calculat intretinerea?

Aveti dreptul sa cereti orice si oricui dar nimeni nu este obligat sa va arate situatia de dinainte de a fi dumneavoastra proprietar, sa va arate istoricul repartizarii cheltuielilor si consumului de apa inainte de a fi dumneavoastra proprietar.
Asa cum s-a mai explicat, atunci cand ati cumparat trebuia sa verificati indexul real de ppe apometre si cel aflat in evidentele asociatiei. Atunci puteati constata acea diferenta, cat de mare era, sa retineti din pretul apartamentului suma s.a.m.d.
Spuneti ca fostii proprietari v-au transmis ca "ei au dat citirea corect" dar de unde aceasta incredere in ei, daca nu aveti cifele exacte!? Pentru ei corect poate fi si ca au dat luna de luna cate 1-2 m.c. iar in realitate au consumat 10-12 m.c. iar aceasta s-a inregistrat pe apometre. Mai intrebati-i odata care este ultimul si penultimul index dat la asociatie in ultimile doua luni cand locuiau acolo si modul cum au dat acest index la asociatie. Poate asa aflati cand s-a ajuns la o asemenea diferenta.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Mai am o intrebare. Exista vreo reglementare cu privire la periodiocitatea citirilor de verificare de catre administrator sau alta persoana autorizata?
Mi s-ar parea normal ca o data sau de doua ori pe an sa aiba loc o astfel de verificare.

Nu exista o asemenea reglementare, dar ca ca sa nu existe astfel de discutii este bine sa se faca o verificare a tuturor apometrelor macar odata pe an, mai ales cand se observa o diferenta mai mare intre indexul facturat si cel declarat. Aceasta data ar fi bine sa fie cat mai aproape de data de citre a apometrelor din condominiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
ContSters241232, utilizator

Alte discuții în legătură

Apometrele clasa c sandalazar sandalazar buna ziua, intentionez sa imi pun apometre clasa c in apartament,,daca apometrul general este clasa c si cele din apartament sunt si ele clasa c ,mai platesc ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)