buna ziua, intentionez sa imi pun apometre clasa c in apartament,,daca apometrul general este clasa c si cele din apartament sunt si ele clasa c ,mai platesc diferente?
Administratorul de boloc imi spune sa nu le schimb deoarce nu este nici o lege care sa ma scuteasca de la plata diferentelor, In alte asociatii cei care au aceste apometre nu mai platesc diferente.
Nu exista dispozitie in vigoare care sa conditioneze plata cotelor de consum utilitati/intretinere in raport de clasa de precizie a apometrelor individuale
Suplimentul de utilitati rezultat dintre factura si total indexi individuali urmeaza sa se repartizeze tuturor proprietarilor,indiferent de clasa de precizie a apometrelor individuale
Sunt asociatii care au hotarat sa nu participe la aceste diferente de apa cei care au investit in apometre tip C.
Se pare ca nu e cazul la asociatia dumneavoastra.
Nu este logic sa fie cineva scutit de a participa la diferentele de apa si va dau ca exemple ce pota duce la diferente de apa fara legatura cu precizia apometrelor:
- fisurarea unei conducte de alimentare din subsol si pierdere unei cantitati de 50 m.c. apa din totalul de 1000 m.c. consumati.
- folosirea a 2 m.c. apa intr-o luna pentru s[alatul partilor comune ale asociatiei
- folosirea a 2 m.c. apa pentru udatul florilor din holuri sau din fata scarilor
- pierderea a 2 m.c apa cu ocazia golirii instalatiei pentru inlocuirea unor coloane sau robineti la subsol pe instalatia comuna.
.....
Apometrele de clasa C nu reduc toate pierderile blocului automat la 0 ! Intr-adevar acestea duc la micsorarea pierderilor insa nu vor disparea niciodata . Printre motive se numara :
- Diferenta zilei de citire a apometrelor fata de apa nova .
- Rotunjirea la citire (adica ignorarea la citirea zecimalelor de unii proprietari)
- Alte pierderi posibil mascate ce se descopera mai greu .
- Consum ghena / alte surse necontorizate .
Dar ca si exemplu practic , aceste contoare sunt foarte eficiente . La un bloc de 32 de apartamente unde erau contoare vechi de 10 ani , am montat contoare noi de clasa C la 31 din 32 , iar ghena este necontorizata . De la pierderi de pana la 41 % atat pe apa rece cat si pe apa calda s-a ajuns la pierderi de ~8 % pe apa rece si 0 % pe apa calda !