Impreuna cu sotia cumpar un apartament cu pretul din contract de 250.000 lei.
1. putem plati 50.000 lei cash si 200.000 lei prin banca sau asta se numeste fragmentarea tranzactiei si nu se poate? Cum e definita fragmentarea tranzactiei?
2. avand in vedere ca cumparatorii sunt doua persoane (sotul si sotia) si vanzatorii sunt la fel tot doua persoane (sot si sotie) poate sa plateasca fiecare persoana cumparatoare cate 50.000 lei cash catre una din persoanele vanzatoare (de ex. sotul cumparator catre sotul vanzator si sotia cumparatoare catre sotia vanzatoare) (deci 100.000 lei) si diferenta de 150.000 lei prin banca?
Am mai studiat putin si cred ca am gasit singur raspunsurile:
1. da se poate plati 50.000 lei cash si restul prin banca. Fragmentarea tranzactiei insemnand ca pentru acelasi apartament sa fie facute mai multe contracte.
Si totusi se naste intrebarea daca fac cate un contract de vanzare-cumparare pentru fiecare camera a apartamentului (un contract pentru dormitor, alt contract pentru sufragerie etc.) se mai poate numi ca e fragmentarea tranzactiei?
2.nu, pentru ca suma e limitata pe tranzactie si nu pe persoana.
De ce platiti o parte cash si o parte prin document de plata cad puteti sa transferati toti banii cu ordin de plata prin banca. Se completeaza un formular de provenienta a banilor. Prin transfer aveti si dovada ca ati efectuat toata plata catre beneficiar (Vanzator).
Vanzatorii au nevoie de cash la notar pentru plata impozitului si de aici nevoia unei parti din pretul de vanzare platita cash. Suma cash se da vanzatorului in fata notarului deci exista dovada platii. Diferenta se plateste prin transfer bancar pentru care evident exista dovada platii. Modalitatea de plata e oricum stipulata in contract.
Vnzare apartament
absalom34
Buna ziua!
Este obligatoriu ca la vanzarea unui apartament banii reprezentand contravaloarea apartamentului sa fie dati in prezenta notarului care intocmeste ... (vezi toată discuția)