Am urmatoarea situatie:
Firma mea cumpara din Italia niste produse pe care le dau in consum in procesul de productie al meu. Firma italiana de la care cumpar, nu vrea sa-mi emita factura de livrare intracomunitara, fara TVA (taxare inversa), (nu ma intrebati de ce, pt ca va pot spune doar ce mi-a raspuns italianul "nu vreau sa ma complic, daca vrei cumperi, daca nu nu!"). Transportul il fac eu, cu masina proprie sau un pieten de-al meu care face curierat in Italia, dar nu-mi percepe comision. Deci, problema mea este ca nu am dovada transportului. Automat nu pot face dovada ca produsele au ajuns pe teritoriul statului roman decat in urma notei de receptie intocmita in baza facturii emisa de firma italiana pe numele firmei mele. Asadar eu platesc un procent de 20% IVA (TVA) statului italian, dar si un procent de 19% TVA statului roman la vanzarea facuta de mine. Eu am inregistrat acest TVA de 20% la cumparare intr-un 4428 cu analitic.
Nota contabila la nota de receptie este:
% = 401.1
301
4428UE - aici procentul de 20% IVA practicata in statul italian.
Am 4 intrebari referitoare la problema mea:
1. In ce rubrica a D300 trebuie declarata aceasta achizitie?
2. Trebuie sa mai fac si D390, si cum o corelez cu D300?
3. Pot sa recuperez in Romania TVA platita statului italian (sa deduc acesta IVA platita)?
4. Este corect intocmita nota contabila?
In speranta ca ma veti lumina, va multumesc!
~ final discuție ~